Новини
Суспільство

Як військових у Старокостянтинові повертають до мирного життя після ООС

До бригади тактичної авіації імені Петра Франка Повітряних Сил Збройних Сил України, що дислокується на Хмельниччині, повернулась група військовослужбовців, яка більше дев’яти місяців виконувала бойові завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил у складі гірсько-штурмової бригади. Про це повідомив кореспондент відділення спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони Сергій Жмурко.

Психолог бригади підполковник запасу Фаріт Сахіпов організував і провів комплекс заходів психологічної декомпресії. Це триденний тренінг для адаптації до умов мирного життя, стабілізації психоемоційного стану, попередження розвитку психогенних розладів.

“Упродовж трьох днів ми проводили психологічне діагностування, – підкреслив Фаріт Сахіпов. – Військовослужбовці виконували антистресові вправи, вправи м’язової релаксації на загальну психологічну саморегуляцію. Ми успішно використовуємо раніше відпрацьовану стратегію спілкування з членами родини, значну увагу приділяємо шляхам розв’язання конфліктів та формування атмосфери взаємної підтримки. Цікавим і корисним для військовослужбовців були і є заняття з художньої арт-терапії, відвідування музеїв, історичних та культурних пам’яток краю, заняття у фізкультурно-оздоровчому комплексі, колективне відвідування храму”, – наголосив психолог.

У церкві Святої Трійці Православної церкви України, настоятель храму військовий капелан бригади отець Степан Капустинський ознайомив військовослужбовців з історією сімейного храму родини князів Острожських та подякував прихожанам за гідно виконаний військовий обов’язок.

“Стримуючи російського агресора на лінії зіткнення там, на Сході, ви захищаєте мир і спокій у всій Україні”, – підкреслив священнослужитель і ознайомив бійців з копією Томоса.

Організатор тренінгу військовий психолог бригади Фаріт Сахіпов має великий професійний досвід психологічної реабілітації військовослужбовців як в районі виконання бойових завдань на Сході України так і пунктах постійної дислокації військових частин. Зокрема, влітку минулого року, він у складі групи психологів успішно працював у санаторії селища Затока на Одещині, де військовослужбовці однієї з бригад Сухопутних військ проходили курс реабілітації та адаптації після виходу на ротацію.

“Надзвичайно важливо підтримати бійців, що повернулись з передової, виявити їх психологічний і емоційний стан, допомогти адаптуватись та підготувати їх до мирного життя, – зазначив психолог. А головне вони, наші військовослужбовці, мають чітко і твердо знати, що ми підтримуючи їх під час перебування на Сході, підтримаємо і допоможемо тут і тепер, після успішного повернення до своїх домівок”, – підсумував Фаріт Сахіпов.

“Ми щиро вдячні командуванню нашої бригади за теплу зустріч, увагу і турботу про нас”, – зазначив один з учасників тренінгу сержант Богдан Повзун.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS