Новини
Екологія

На Хмельниччині поліція та екологи полювали на черемшу

У Хмельницькій області  триває другий етап операції «Первоцвіт-2019». Цього разу правоохоронці полюють на їстівний зникаючий рідкісний первоцвіт – «цибулю ведмежу» або черемшу. У Червону Книгу України вона потрапила ще у 1980 році. Відтоді, як стверджують екологи,  її позиція там тільки погіршилася. Масовий збір та продаж «цибулі ведмежої» призводить до послаблення, а у невеликих місцезростаннях – до повного пригнічення насіннєвого поновлення, стверджують екологи. Це, в свою чергу, веде до генетичного виродження.

Проте окремі громадяни заборону на реалізацію червонокнижних рослин ігнорують. Тож в рамках проведення природоохоронної операції «Первоцвіт – 2019», 11 квітня цього року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з працівниками Кам’янець-Подільського відділу поліції проведено рейдову перевірку місць можливої торгівлі рослинами, занесеними до Червоної книги України в місті Кам’янець-Подільський.

Під час рейду було виявлено та задокументовано факти продажу черемші, продаж якої заборонено на підставі ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», а також Закону України «Про охорону навколишнього середовища», незалежно від того, були рослини зібрані торгуючими власноруч чи ні.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 7 листопада 2011 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)» за кожен екземпляр добутої черемші порушник повинен відшкодувати державі збитки в розмірі 62 гривні.

Екологи підкреслюють: йдеться не про один пучок, а про одну стебелину. Тобто за пучок зі 100 стебел «ведмежої цибулі» доведеться заплатити 6200 гривень, причому до адміністративної відповідальності може бути притягнуто як продавця черемші, так і її покупця.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS