Новини
Новини ОТГ

Тергромада на Хмельниччині ділилася здобутками з журналістами

За ініціативи Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України у рамках проекту «Пульс» відбувся прес-тур до Славутської міської ОТГ – першої об’єднаної територіальної громади на базі міста обласного значення на Хмельниччині. Журналісти телеканалів та друкованих ЗМІ стали свідками Дня молодіжного самоврядування, що відбувається раз на рік у виконавчому комітеті Славутської міської ради, повідомляє ГО Рідна Славутчина.

Цього дня члени молодіжної дорадчої ради та школярі міста на один робочий день заміняють усіх фахівців міської ради – а їх 36 – дублюючи їхні функції. До прикладу, молодіжний міський голова та міський голова упродовж дня разом проводили прийом громадян, здійснювали огляд закладів освіти, знайомилися з роботою різних об’єктів. Таким чином молодь долучається до розуміння функцій та повноважень місцевого самоврядування, усвідомлює велику відповідальність та усю складність роботи управлінця місцевої громади, а також пропонує цікаві ідеї щодо втілення проектів у місті.

Також представники ЗМІ мали нагоду побувати в одному із двох сіл, що приєдналися до Славути – Варварівці. Тут їх ознайомили із наданням соціальних послуг громадянам, розповіли про переваги децентралізації, а також наочно продемонстрували роботу поки єдиного в Україні мобільного ЦНАПу, що був придбаний у співфінансуванні місцевої громади та грантової програми іноземних донорів.

Зацікавило журналістів соціальне таксі, яке здійснює безкоштовні перевезення людей, що потребують у цьому питанні допомоги, аби дістатися до соціально важливих об’єктів.

Згодом журналістів запросили до ЦНАПу громади. Це один із найефективніших центрів надання адмінпослуг в області. Його особливість в тому, що поряд із адміністративними послугами, послугами архітектурно-будівельного контролю та консультаціями щодо земельних питань, тут надають також послуги соціального захисту – оформлення субсидій, допомог тощо. За словами керуючого справами міської ради Вікторії Крутої, чимало ЦНАПів свідомо відмовляються від того, щоб впроваджувати у себе фронт-офіс надання соціальних послуг, проте для людей важливо мати змогу отримати все необхідне в одному місці. Більше того, люди, які не мають змоги прийти, отримують послуги вдома завдяки роботі мобільного ЦНАПу, в якого є навіть особливі комплексні послуги, наприклад, для батьків новонароджених, коли одночасно можна провести реєстрацію дитини, реєстрацію місця проживання та оформити соціальну допомогу при народженні дитини.

Також журналістів ознайомили з системою надання комунальних послуг, а міський голова Василь Сидор розповів про економічний потенціал, громадський бюджет та молодіжний громадський бюджет, індустріальний парк та інші особливості міста Славути та Славутської міської ОТГ, які її одним із найбільш динамічних у плані розвитку міст та ОТГ Хмельниччини.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS