Новини
Екологія

Екологічна інспекція судиться з Понінківською картонно-паперовою фабрикою

Державна екологічна Інспекція Хмельниччини подала позов до суду про призупинку діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» через забруднення річки Случ та її притоки – річки Хомора. Про це йдеться на сторінці інспекції у Фейсбуці.

Як повідомляється, за результатами останньої перевірки, проведеної інспекцією 10 квітня 2019 року, було зафіксовано перевищення скиду гранично-допустимих концентрацій по деяких забруднюючих речовинах у річку Хомора.

“Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області подано адміністративний позов до суду про призупинку діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – «Україна» в частині скиду зворотних вод у річку Хомора”, – зазначили в інспекції

Як наголошується, протягом 2017-2019 років Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області проведено ряд планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна».

В ході перевірок встановлено, що ТОВ «ПКПФ-Україна» здійснює скид забруднюючих речовин зі зворотними водами підприємства у річку Хомора з випуску №1 на підставі дозволу на спеціальне водокористування, виданого Департаментом екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації 11 квітня 2017 р. № 1376 (термін дії – 11.04.2020р).

Усі заходи державного нагляду (контролю) супроводжувались інструментально-лабораторним контролем зворотних вод, що скидаються у річку Хомора, інструментально-лабораторним контролем поверхневих вод у контрольних створах 100м. вище та 500м. нижче випуску №1, а також здійснювався моніторинг поверхневих вод річки Хомора.

Окрім того, в ході проведення перевірок Інспекцією були встановлені й інші порушення вимог природоохоронного законодавства:

– експлуатація очисних споруд здійснювалась з порушенням Технологічного регламенту очистки вод на позаплощадних очисних спорудах;

– скидання забруднюючих речовин із зворотними водами здійснювалось з перевищенням встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами у річку Хомору;

– встановлено погіршення якості поверхневих вод водного об’єкту (річки Хомора) у контрольному створі 500м. нижче скиду зворотних вод в порівнянні із пробами води, що відбирались 100м. вище скидання зворотних вод підприємства.

При цьому, у всіх випадках інструментально-лабораторного контролю Інспекцією постійно фіксувалось погіршення якості поверхневих вод у річці Хомора. У більшості досліджуваних пробах вод річки Хомора, які відбирались в рамках моніторингу водного об’єкту, також спостерігалось перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій по вмісту органічних речовин за ХСК, БСК5. Рідше фіксувались випадки перевищення ГДК по завислих речовинах, нафтопродуктах, азоту амонійному. При цьому найбільші значення були характерні для теплого періоду року.

“Візуальні спостереження за водністю річки Хомора, свідчили про пониження рівнів води у водному об’єкті протягом 2016-2019 років. Такі коливання рівнів води у річці призводять до її нестабільних гідрологічних характеристик особливо в період літньо-осінньої межені, що в свою чергу призводить до зниження асимілятивної здатності водного об’єкту в цілому”,- додають у Держекоінспекції.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS