Новини
Політика

Сергій Лабазюк: Розпочати земельну реформу можна лише після схвалення закону про ринок землі

Розпочати земельну реформу можна лише після написання та схвалення закону про ринок землі, каже народний депутат Сергій Лабазюк. За його словами, ініціатором документу може бути Президент, Кабінет міністрів України або ж народні депутати.

“Але приймати законопроект буде ВР. І найголовніше, аби він зміг захистити власників земельних паїв, відстояти інтереси агровиробників і забезпечити інтереси держави в цілому”, – каже Лабазюк.

Формувати ринок землі в Україні потрібно поетапно, вважає нардеп.

“Як варіант, перші три-чотири роки дозволити купувати землю фізичним особам, але обмежити це право певним обсягом, в одні руки. Потім можна надати можливість купувати землю юридичним структурам, за двох умов – обмеживши обсяг купівлі в одні руки та заборонивши купувати землю іноземним компаніям або фізичним особам. Але в цій частині можуть виникнути колізії.

Якщо це особиста земля певного громадянина, він має право поставити її під заставу у банк і взяти кредит. В Україні є низка банків з іноземними інвестиціями. Не сплатив кредит – банк забирає землю. Тут можна застосувати запобіжник – виписати у законі, що банк зобов’язаний протягом певного періоду цю землю реалізувати”, – пояснює нардеп.

Найголовніше, аби новий документ не обмежив право українського фермера на доступ до дешевого ресурсу, вважає Лабазюк.

“Цей дешевий ресурс має бути на рівні 3-5% річних, не більше, щоб український фермер міг взяти кошти у державного банку, придбати землю і виплачувати кредит і відсотки в розмірі, які будуть не більші, аніж орендна плата на сьогодні. Тому що орендна плата в Україні вже вища аніж у ЄС, у 1,5 – 2 рази, і ця тенденція продовжується.

Все це спровокує збільшення кількості малих сімейних ферм, одноосібників, а це – робочі місця, відповідно – зменшення кількості безробітних та скорочення витрат держави на фінансування соцвиплат по безробіттю”, – інформує нардеп.

Аби ринок землі в Україні запрацював, варто перейти від слів до діла, спираючись на досвід іноземних країн, резюмував Лабазюк.

За метеріалами з сайту UNN.


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS