Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини можуть скористатися новими сервісами від Пенсійного фонду

Низку нових послуг, орієнтованих на пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників, впроваджених на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду презентували на зустрічі представників фонду та преси, яка відбулася нещодавно у Вінниці.

Впровадили ці послуги задля того, аби більш ефективно взаємодіяти з громадянами та оперативно надавати інформацію на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

«Втілюючи нові види послуг та способи їх надання, ми робимо важливі кроки, спрямовані на покращення доступності наших сервісів. Сервіси Фонду мають ставати більш комфортними, якісними, зрозумілими для українців. Ми переконані, що максимальна кількість послуг має надаватися дистанційно, що дозволить не тільки економити час громадян, але й покращить ефективність роботи самого Фонду, оптимізує його видатки», – зазначила під час прес-конференції заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Серед нових послуг, запроваджених Пенсійим фондом на веб-порталі, такі:

  • Налаштування послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення або перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та розміру свого страхового стажу);
  • Отримання довідок, достовірність яких підтверджується QR-кодом (про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), витяг з Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії);
  • Інформацію про свій «зароблений» страховий стаж (загальний та у розрізі кожного року), щомісячні відрахування (єдиного соціального внеску) роботодавцем через кабінет страхувальника.

Реєстрація на веб-порталі електронних послуг здійснюється з використанням електронного цифрового підпису або за логіком і паролем. Електронний цифровий підпис можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких є на порталі. Логін і пароль видається в будь-якому відділенні Пенсійного фонду при пред’явленні паспорта та ідентифікаційного коду.

Також дистанційно можливо отримати різні довідки (витяг з Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії, індивідуальні відомості про застраховану особу тощо. Достовірність таких довідок фахівці відповідних установ перевірятимуть через QR-код та спеціальний багатозначний номер під ним.

Крім того, користувачі веб-порталу можуть налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісяця безкоштовно отримувати короткі повідомлення:

  • для застрахованих осіб – про зарахування (або не зарахування) єдиного соціального внеску підприємством, на якому він працює, інформацію про особистий страховий стаж;
  • для пенсіонерів – про результати розгляду звернення за призначенням (або перерахунком), поновленням пенсії, необхідність звернення до ПФУ для підтвердження даних про особу.

Також через особистий кабінет можна подати електронне звернення до Пенсійного фонду, записатися на особистий прийом.

Крім того, ПФУ створив кабінет страхувальника, через який можна перевірити інформацію про подання звітності, бачити повну інформацію стосовно сплати підприємством та фізичними особами-підприємцями єдиного соціального внеску (ЄСВ), в тому числі – щодо заборгованості з цього виду платежу до Фонду. Окрім того, через кабінет страхувальника можливо отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні).

Відео-інструкцію про те, як користуватися особистим кабінетом, отримувати онлайн-довідки та замовити послугу  СМС-інформування можна переглянути на сайті Фонду у розділі Інструкції.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS