Новини
Суспільство

На водоймах Хмельниччини встановили 370 штучних нерестових гнізд

У квітні  2019 року на водних об’єктах Хмельницької області встановили 370 штучних нерестових гнізд. Нерестовища встановлені на водосховищі на р. Полква, водоймі – охолоджувачі Хмельницької АЕС, Щедрівському та Новокостянтинівському водосховищах, повідомляють у рибоохоронному патрулі.

Їх установлювали під контролем працівників Управління Держрибагентства у Хмельницькій області представники рибодобуваних організацій спільно з громадськими інспекторами Хмельницького рибоохоронного патруля.

Конструкція штучних гнізд дуже проста. Вона складається із зрізаних кущів та хвойних гілок, які змотують разом. По всій довжині до гілок прив’язують порожні пластикові пляшки, які утримують гніздо на плаву. З обох боків прикріплюють каміння для стійкого положення конструкції на воді. Після цього їх човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії.

«На хвойних гніздах відкладають ікру судак, короп, карась, лящ, плотва та інші види риб. За нерестовищами потрібно постійно доглядати, виймати їх з води та чистити від намулу. Якщо не облаштовувати штучні нерестовища, то коли вода спаде – ікринки залишаться на траві й загинуть від сонця», – зазначили у відділі іхтіології та регулювання рибальства.

Нагадуємо, нерест риби у Хмельницькій області триватиме до кінця червня. Потреба встановлювати штучні нерестові гнізда на водоймах виникає там, де дуже малий рівень рослинності. Такі гнізда допомагають рибі розмножуватись. Вони утримують ікру на однаковій глибині з рівнем води. Встановлюють гнізда для нересту переважно в тих місцях, де відсутні природні нерестові площі. Таким чином ікринкам дають якомога більше шансів на життя.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS