Новини
Екологія

Хмельницький планують озеленити за рахунок макулатури

Еко-проект «1000 дерев Хмельницькому» стартував в обласному центрі. Його мета – залучати хмельничан до збору макулатури, а за вилучені кошти озеленювати місто. Ініціатори акції – мережа магазинів канцтоварів «Офіс-центр» та ГО «Атлантида».  Проект існує вже третій рік поспіль. У 2018 р. до нього долучилося більшість шкіл та 26 дошкільних навчальних закладів, розповів відповідальний за проведення проекту Андрій Щербицький. Найбільше макулатури здали учні НВО №28, ліцею №17, НВК №10, ЗОШ №1, інтернату № 2, ЗОШ №15, ТБЛ, НВК №6 та ЗОШ №22.

Цьогоріч у проекті знову беруть участь хмельницькі школи та садочки. Організатори акції спільно з керівниками закладів складають графіки, коли за макулатурою приїжджає автівка. За словами Андрія Щербицького, 100 кг макулатури – це приблизна вартість 1 саджанця.

Ініціатори еко-проекту надають перевагу вічнозеленим деревам, таким як туя. Оскільки за ними згодом простіше доглядати. Дерева закуповують у розпліднику саджанців Новоушицького району. Окрім туй, висадили й інші породи дерев: горобину, калину, сосну, модрину та  верби трьох видів. А також катальпу – невисоке декоративне дерево з щільною кроною.

Торік вдалося зібрати майже більше 30 тонн паперових відходів. За вилучені кошти – близько 100 тисяч гривень – купили й висадили  понад 1500 дерев. Торік кілограм макулатури вартував 3 гривні. Нині ціна паперового непотребу впала майже вдвічі. Аби не збавляти обертів, до ініціативи пропонують долучитися і представникам бізнесу.

«Минулого року територія, де розташований міський пляж, отримала статус парку – «Молодіжний». Хочеться, щоб саме через еко-проект  кожен мешканець міста міг внести якусь свою частку до створення парку», – зазначив Андрій Щербицький.

Торік завдяки еко-проекту «1000 дерев Хмельницькому» місто отримало новий сквер на вул. Інститутській. Крім того, ще 30 саджанців висадили біля міської дитячої лікарні.

Збір макулатури у навчальних закладах триватиме до 25 травня. Підприємцям пропонують долучатися до еко-проекту і влітку. Висаджувати ж дерева планують восени.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS