Новини
Суспільство

У Шепетівському районі в собаки виявили сказ

На Шепетівщині зафіксували випадок сказу собаки. Про це йдеться на сторінці РДА у Фейсбуці.

Зазначається, що 30 квітня о 19.00 годині громадянка с.Хутір звернулася до лікаря ветеринарної медицини та розповіла про те, що її власний собака напав на кота і почав його гризти.

“При спробі їх роз’єднати та прив’язати собаку, він її подряпав. Собаку вимушено забито”, – повідомили у РДА.

На місце події виїхали спеціалісти районної державної служби ветеринарної медицини, які відібрали патологічний матеріал для дослідження на сказ та провели всі необхідні заходи. Результат лабораторного дослідження підтвердив захворювання тварини на сказ.

“Причина виникнення захворювання – природне вогнище сказу, постійна циркуляція вірусу в дикій фауні. Громадянку направлено в Шепетівську ЦРЛ до лікаря рабіолога”, – додали в адміністрації.

Сказ – небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

Як запобігти:

  • Уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.
  • Своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.
  • За найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.
  • Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS