Новини
Суспільство

Нові правила в житлово-комунальній сфері: що варто знати хмельничанам

З першого травня набули чинності нові норми закону України «Про житлово-комунальні послуги». Одна із важливих змін відбудеться саме у взаємовідносинах між споживачами та виконавцями комунальних послуг. Детальніше про нові правила голови  ОСББ та представники управляючих компаній з Хмельницької області могли дізнатись під час семінару «Просто про реформу ЖКГ та створення наглядових рад при комунальних підприємствах».

«Споживачі можуть визначати, хто буде обслуговувати внутрішньобудинкові системи. Це може вже здійснювати не монополіст. Можна наймати іншу організацію, тобто управителя. Відповідно відбудуться зміни в тарифоутворенні. Якщо монополіст надає послугу тільки до будинку, а все інше всередині будинку здійснює інша організації, то відповідно послуга буде трішки дешевша», – пояснив експерт групи «Реформа енергетичного сектору» Реанімаційного Пакету Реформ Сергій Пінчук.

Серед нововведень, які вже набули чинності – це пеня за борги та відключення від постачання. Окрім того сьогодні все більш актуальним стає створення наглядових рад при комунальних підприємствах. Така можливість з’явилась ще у 2016 році під час внесення змін до Господарського кодексу України.

У Хмельницькому робоча група щодо запровадження була створена ще у 2017 році. Зокрема громадськість напрацьовувала положення про повноваження цього органу. Як зазначила співголова Ради Реформ Хмельниччини Альона Береза, на сьогодні у Хмельницькому наглядові ради і досі не створені, і все залежить зараз від депутатів міської ради.

«Саме поняття наглядових рад при комунальних підприємствах набуває абсолютно нового змісту вже завдяки внесеним змінам до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Тобто нині такі наглядові ради можуть допомогти контролювати монополістів на ринку житлово-комунальних послуг», – зазначила Альона Береза.

Співорганізатором навчання стала місцева коаліція Рада Реформ Хмельниччини – РРХ. Семінар організовано в рамках проекту “РПР та місцеві коаліції: синергія співпраці”, що виконується Інститутом громадянського суспільства спільно з коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ (РПР) в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS