Новини
Політика

Сергій Лабазюк: Громади повинні навчитися прозоро використовувати землю для залучення інвестицій

Одна з успішних реформ – децентралізація, на меті якої дати більше повноважень на місця, і відповідно, можливості розвиватися місцевим громадам. Для цього необхідні ресурси, найбільший з яких – це земля. Однак, для користування цим ресурсом не вистачає законодавчої бази. На цьому наголосив народний депутат з Хмельниччини Сергій Лабазюк під час виступу в парламенті.

“Сьогодні на порядку денному стоїть завдання навчитися прозоро використовувати такий ресурс як земля. І завдяки цьому залучати інвестиції, створювати робочі місця”, – заявив він.

Політик зазначив, що проблематично працювати із чинним законодавством – багато змін пройшло, а роз’яснень не відбулося. Через це частина законодавчих ініціатив не запрацювала або запрацювала частково.

“Ми ініціювали і провели семінар з тренінгами для місцевих органів самоврядування, на яких було піднято багато запитань. Експерти і спеціалісти проводили не тільки роз’яснювальну роботу, а й спільно відпрацьовували методику, що потрібно доробити або змінити у чинному законодавстві, щоб не тільки у межах населених пунктів можна було працювати на землі, а й за межами. Станом на сьогодні це досить складне запитання, адже використовувати земельні ресурси місцеві органи самоврядування не можуть”, – наголосив Сергій Лабазюк.

Як зазначив нардеп, дуже багато важливих законопроектів для підтримки та захисту аграрної сфери очікується для прийняття в сесійній залі. Один з таких – № 8121 (щодо боротьби з рейдерством).

Сергій Лабазюк нагадав, що за останні роки відбулося багато випадків рейдерства саме у сільському господарстві. Ця ситуація не створює нормальних інвестиційних умов і не сприяє розвитку малого та середнього бізнесу на селі. Тому він закликав колег у парламенті якнайшвидше розглянути і прийняти законопроект у Верховній Раді.

«Хочеться вірити, що новий президент продовжуватиме напрямок децентралізації. І ті повноваження, що обіцялися при об’єднанні територіальних громад, дійсно будуть передані. Адже отримати навантаження на місцеві бюджет і не мати можливості додатково заробляти, використовувати на власний розсуд ресурси, які є на місцях, є неприпустимим”, – додав парламентарій.


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS