Новини
Культура

Вишитий код нації: у хмельницькій поліції показали автентичні сорочки

Кілька десятків автентичних вишитих сорочок продемонстрували у холі Головного управління Нацполіції в області. Сорочки протягом двох років збирала хмельницька мисткиня, викладачка Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Світлана Делікатна.

У колекції, за словами мисткині, майже півсотні сорочок з різних регіонів України. Найбільше – з Вінниччини. А також – з Чернігівщини, Черкащини та Київщини. Є також три сорочки з Хмельницької області – всі з Новоушицького району. В одну з яких на день вишиванки вбралася і сама колекціонерка.

«Чому у різних регіонів вишивка різна? Тому що доступ до ниток скрізь був різним. – пояснює Світлана Делікатна. – Наприклад, на Тернопільщині часто виготовляла сорочки з вовни. Тому що там вирощували овець. Переважно раніше шили геометричні узори. Оскільки старовинним швом не можна було зробити трояндочки. Про «хрестик» же в Україні дізналися пізніше. Маленьким діткам шили сорочки з маминих. Лише у 3 роки дитина отримувала свою сорочку, яку їй дарували хрещені. А інші сорочки передавалися у спадок. Тому що це дуже велика робота. І жінка у 16 вже шила собі сорочку на смерть. Ще мала бути весільна сорочка, яку вдягали лише раз у житті і ховали в скриню».  

Більшість сорочок виготовлені у післявоєнний період. Проте є сорочки, яким більше 100 років. Як, наприклад, єдина у колекції міська сорочка, яка вирізняється з-поміж інших узором у вигляді квітів.

«Всі сорочки колекції – сільські, крім цієї. Вона належала прабабусі моєї подруги, яка жила в Умані, – розповідає колекціонерка».

Вироби Світлана Делікатна купує через Інтернет. Захоплення починалося з бажання використати тканину сорочок для інших декоративних виробів. Проте згодом мисткиня захопилася колекціонуванням. Сама ж сорочки вдягає лише в особливих випадках і переважно вишиті не вручну, а  машинним способом.

«Я сама сорочок не вишиваю. Займаюся писанкарством. Досліджую символи. А вони у писанок і у сорочок дуже схожі. Те, що носять зараз, мало схоже на автентику. Але, я вважаю, нехай краще так, ніж взагалі ніяк. Чому виставка в управлінні Нацполіції? Тому що саме сюди мене запросили», – каже мисткиня.

У колекції лише жіночі сорочки, які Світлана Делікатна збирається передати у спадок своїм двом донькам. Ціна найдешевшого виробу – 400 гривень.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS