Новини
Суспільство

Непотріб, що ожив: хмельничанка створила креативну клумбу

Пластик, пакети, іграшкові деталі – всі ці речі наче ожили на незвичній клумбі, розташованій у середмісті Хмельницького. На клаптику землі поряд з рослинами співіснує непотріб, силою фантазії перетворений на елементи декору.  

Клумбу створила мешканка приватного будинку вулиці Староміської Юлія Голуб. Жінка живе тут майже 30 років та весь цей час змагається зі сміттям. Каже, через сусідство з центральним продовольчим ринком та автовокзалом на вулиці завжди брудно, а урн не вистачає. Тому люди й викидають непотріб, де заманеться.

«Спочатку я з ними сварилася через сміття та через те, що топтали газон. А потім втомилася та вирішала якось використати ці відходи», – розповідає Юлія Голуб.

Створювати квітник на газоні пані Юлія почала три роки тому разом з онукою. З тих пір родичі щороку додають щось нове. Цьогоріч, до прикладу, на клумбі з’явилася квітка-дзвіночок, вирізана з білого пластику. А ще бджілка, для створення якої використали контейнер від кіндер-сюрпризу.

«Інколи беру матеріал з дому, інколи просто збираю сміття поруч. – зізнається Юлія Голуб. – Ідеї для поробок – з інтернету. Там їх повно. Ще онучка підказує».

На одному з дерев обабіч клумби – пришпилений павучок, зроблений з ниток. Для створення павутиння хмельничанка використала пластикову кришку. З іншого боку квітника – на стовбурі дерева прикріплені кришечки від пляшок, немов сходинки.

Місяць тому квітник огородили ще й парканом, сплетеним з лози. Ідею запропонував чоловік пані Юлії. З боку вулиці причепили мішок, який замінив урну. Туди перехожі можуть викидати непотріб. Найбільшою популярністю, за словами Юлії Голуб, мішок користується у її сусідів з інших приватних будинків. «Вони одразу почали підкидати туди кульочки», – сміється жінка.

Відколи на тротуарі з’явився квітник, смітити, за спостереженнями пані Юлії, стали дещо менше. На тротуарі сусіди навіть встановили пластикову ємність для недопалків. Але на початку травня її розчавили колесами автівки.

Мисткиня мріє, щоб хмельницькі комунальники встановили на Староміській більше урн та розчистили каштани, крони яких розрослися та затемнюють світло для квітів та кущів.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS