Новини
Суспільство

Питання добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС розглядають депутати місцевих рад

Триває процес підготовки до будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС в так званій законодавчій площині. Наразі фахівці Хмельницької АЕС продовжують надавати інформацію щодо оновленого проекту третього та четвертого мільйонників Хмельницької АЕС на сесіях районних рад території розташування атомної станції.

 Питання введення в експлуатацію третього та четвертого мільйонників ХАЕС – не нове, з періоду їх консервації минуло майже 30 років. Національна компанія «Енергоатом» в силу певних обставин, і політичних, і фінансових, змогла повернутися до нього лише в 2011 році. Саме в той час були проведені громадські слухання в районах Хмельницької та Рівненської областей, які входять до зони спостереження атомної електростанції. Громадськість тоді активно обговорювала питання добудови Х-3, Х-4, надавала слушні пропозиції щодо свого права використати кошти, які мали направлятися на фінансування об’єктів спеціальної соціальної інфраструктури в разі виконання масштабного проекту. Рішення про початок будівництва було закріплено Законом України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС», який був прийнятий у вересні 2012 року, проте в силу подальших подій в Україні, пов’язаних із збройним конфліктом на Донбасі, втратив свою чинність через три роки. Причиною стала денонсована угода між Україною та Росією, яка стосувалася співробітництва у будівництві третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС в плані використання російської реакторної установки.

Наступним кроком у зрушенні питання стало коригування та доопрацювання техніко-економічного обґрунтування вищезгаданого будівництва в частині зміни постачальника реакторної установки. Київський інститут «Енергопроект» вніс зміни, які визначили чеську компанію «Шкода» як майбутнього постачальника реакторної установки для ВВЕР-1000. У липні 2017 року на державному рівні було схвалено нову редакцію ТЕО, а 2019 рік став початком діалогу представників енергокомпанії із громадськістю зони спостереження. Саме питання погодження розміщення нової ядерної установки виноситься на сесії місцевих рад населених пунктів, які розташовані в зоні спостереження Хмельницької АЕС.

21 травня на чергову сесію Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області були запрошені заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк, начальник відділу супроводу нових блоків Сергій Карлик, спеціалісти відділу роботи з громадськістю та ЗМІ для висвітлення питання доопрацьованих матеріалів ТЕО. До відома представників громади була доведена інформація щодо оновленого проекту третього та четвертого мільйонників Хмельницької АЕС, вказано на низку переваг будівництва в рамках існуючих конструкцій. З 2008 по 2013 роки ХАЕС були виконані ремонтно-відновлювальні роботи, повторні обстеження будівельних конструкцій енергоблоків № 3, 4  будуть виконані в 2019 році та відповідні відомства нададуть експертні висновки.

Враховуючи весь світовий досвід експлуатації на нових енергоблоках станції  мають бути реалізовані додаткові системи безпеки на виконання вимог нині діючого законодавства, введено шість систем безпеки для запроектних аварій.

У разі прийняття Верховною Радою законопроекту про розміщення, проектування та будівництво блоків №3 та №4 ХАЕС  до 10% від вартості будівництва буде спрямовано на соціальну інфраструктуру регіону розташування Хмельницької атомної електростанції.

Саме таким чином було освоєно кошти, спрямовані на фінансування будівництва об’єктів соціального призначення зони спостереження у 2004-2008 роках завдяки введенню в експлуатацію другого енергоблока ХАЕС. Хмельниччина та Рівненщина тоді вирішили багато гострих соціальних проблем, які роками спричинювали проблеми і населенню, і владі. Зокрема, в населених пунктах регіону були проведені підвідні та вуличні газопроводи, здійснено реконструкцію та капітальний ремонт шкіл, дитячих садочків, закладів творчого розвитку дітей, лікарень, амбулаторій, клубів. Державні заклади та установи змогли реконструювати системи теплопостачання та опалення. Районні центри, такі як Острог, Ізяслав, Славута, покращили благоустрій вулиць, відремонтували та частково побудували нові дороги з твердим покриттям, провели реконструкцію вуличного освітлення, водопровідної та каналізаційної мереж. Власне, на ці потреби Хмельницька область отримала 45 млн. 730 тисяч гривень, а Рівненська – близько 19 млн. гривень. Що стосується ряду сіл Здолбунівського району, то в Миротині, Гільчі Першій, Замлинку, Станційному Хуторі, Дермані Другій, Мар’янівці, В’юнівщині, Бущі були проведені підвідні та вуличні газопроводи, в Миротині та Івачкові на потреби шкіл була виділена значна сума. Все це стало можливим завдяки коштам Хмельницької АЕС, більше 2 мільйонів гривень яких вона справно відрахувала.

У своєму виступі Віктор Демидюк зазначив, що Хмельницька атомна електростанція завжди іде назустріч громадам, чесно та відповідально виконує усі поставлені державою завдання, завжди надає відкриту та достовірну інформацію щодо своєї роботи.

«Ми всі – жителі цього регіону, і нам не байдуже, як тут буде покращуватись та розвиватись соціальна сфера та життя пересічних людей. Ми раді і готові вам допомагати, проте до контролю та освоєння коштів, які вам перераховуємо, відношення не маємо. Це відповідальність вашої влади, ваша небайдужа позиція та співпраця з органами місцевого самоврядування, районного та обласного рівнів», – акцентував Віктор Демидюк. Він також дав відповіді на запитання місцевих депутатів щодо роботи енергопідприємства, екологічної ситуації в зоні спостереження, умов подальшої співпраці та фінансування оновленого переліку об’єктів соціального призначення в разі будівництва третього та четвертого мільйонників ХАЕС.

По завершенні діалогу рішення про погодження розміщення реакторної  установки ВВЕР-1000 енергоблоків 3, 4 Хмельницької АЕС було винесено на голосування місцевих обранців, проте не набрало переважної більшості голосів і не було ухвалене.

Інформаційний центр ВП “ХАЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS