Новини
Новини ОТГ

Владі тергромади на Хмельниччині порекомендували припинити бездіяльність

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило, що на території Полонської об’єднаної територіальної громади надання послуг із збирання та вивезення твердих побутових відходів здійснює комунальне підприємство Полонської міської ради «Благоустрій», але конкурс на визначення виконавця послуг із збирання, вивезення та захоронення твердих побутових відходів виконавчий комітет Полонської міської ради не проводив, повідомляє прес-служба ХОТВ АМКУ.

Відповідно до чинного законодавства виконавчий комітет є організатором конкурсу на визначення виконавця послуг у сфері поводження з побутовими відходами.

На ринку вивезення твердих побутових відходів в межах Хмельницької області діє понад 20 суб’єктів господарювання, які є потенційними конкурентами і можуть також брати участь у конкурсі. Крім того, законом не заборонено брати участь у конкурсі суб’єктам господарювання інших населених пунктів, наближених до міста Полонне.

Бездіяльність виконавчого комітету Полонської міської ради може призвести до недопущення конкуренції на ринку надання послуг із збирання та вивезення побутових відходів.

Про виконання рекомендацій виконавчий комітет має проінформувати у двомісячний термін.

Аналогічні рекомендації незабаром отримають і інші виконавчі комітети міських і селищних рад.

Непроведення конкурсів щодо визначення виконавців послуг у сфері поводження з відходами, формальний підхід до проведення конкурсу, низька платоспроможність населення, значні витрати на закупівлю спеціалізованого транспорту, встановлення обов’язковою умовою участі у конкурсі наявність досвіду роботи з надання послуг з вивезення побутових відходів – ті основні  бар’єри, що стримують розвиток конкуренції на ринку вивезення та захоронення твердих побутових відходів у Хмельницькій області.

Загалом ситуація у сфері поводження з твердими побутовими відходами на теренах краю є тривожною, зокрема, внаслідок відсутності сміттєпереробних підприємств, наявність яких дала б змогу зменшити перезавантаженість сміттєзвалищ, покращити екологічну ситуацію та наблизити технологічну складову у сфері поводження з твердими побутовими відходами до європейських стандартів. Відсутні програми із забезпечення мінімального утворення відходів, розширення їх використання у господарській діяльності, запобігання шкідливому впливу відходів на навколишнє природне середовище та  здоров’я людини. Не здійснюється періодичний перегляд встановлених нормативів утворення відходів для зменшення їх  обсягів та їх роздільне збирання.

Відділення внесло пропозиції Хмельницькій обласній державній адміністрації рекомендувати місцевим органам державної влади, органам місцевого самоврядування і суб’єктам господарювання вжити заходи з метою покращення ситуації на товарному ринку вивезення твердих побутових відходів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS