Новини
Суспільство

Два пам’ятні знаки Симону Петлюрі встановили на Хмельниччині

На Хмельниччині з нагоди 140-річчя від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, Голови Директорії, Головного Отамана військ і флоту Української Народної Республіки Симона Петлюри встановили йому одразу два пам’ятні знаки.

Як повідомляється на сайті ОДА, відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі 26 травня на фасаді залізничного вокзалу станції Шепетівка. Після цього на вулиці Судилківській 5-А був відкритий пам’ятний знак де 100 років тому (20 квітня 1919 року) виступав Симон Петлюра.

Після відкриття пам’ятного знаку, настоятель храму Миколая архієпископа Мирлікіївського Чудотворця Православної церкви України отець Василь Гетьман провів його освячення. Завершився захід покладанням квітів.

Нагадаємо, Симон Петлюра – головний отаман армії Української Народної Республіки (УНР), голова Директорії УНР. Образ головного отамана УНР у новій українській історії став символом боротьби за волю й незалежність України. Саме тому протягом 70 років після вбивства Симона Петлюри радянські спецслужби не переставали шукати в нас у країні сліди петлюрівщини. Навіть сьогодні багато хто, чий розум і душа були покалічені радянським тоталітарним режимом, намагаються не згадувати імені лідера українського визвольного руху 1917- 1921 років.

У російського читача, завдяки зусиллям радянської, а потім і російської пропаганди, склалося мінливе уявлення про видатного українського державного діяча С. В. Петлюри. В угоду партійній ідеології спотворювалися його біографія, політичні погляди, місце в історії.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS