Новини
Культура

Хмельницька поетка Ольга Саліпа презентувала збірку віршів «Територія жінки»

Ще півроку тому поетка з Хмельницького Ольга Саліпа не думала видавати вірші. Каже, зробила це, дослухавшись до порад читачів її фейсбук-сторінки.

«Я ніколи не відчувала себе якимось особливим літератором. Кимось, вірші кого стануть розбирати з книжкових полиць», – зізнається авторка.

У світі поетичних образів Ольга живе з дитинства. Відтоді, як попросила маму придбати гарненький блокнот й пообіцяла: записуватиме там власні вірші. Після десятирічного поетичного затишшя знову стала творити лише трохи більше року тому. Бо переконана: кожен, хто хоч раз почав писати вірші, неодмінно робитиме це знову. Спочатку римовані рядки слугували радше підписами до фотографій. Згодом – стало навпаки: до віршів Ольга почала підбирати світлини.

Презентація збірки відбулася у Хмельницькій центральній міській бібліотеці. Тут відвідувачів зустріли кавою і солодощами. Поетка показала присутнім відео своєї оселі, адже «Територія жінки» – це і є її особистий простір. З кухнею, де панують приємні аромати. З передпокоєм, де зустрічають найдорожчих гостей. Зі спальнею, наповненою відчуттями й спогадами. З ванною кімнатою, де наодинці із собою жінка найвідвертіша і не боїться плакати. З видом за вікном – де щоденний світ зі всіма радощами та турботами.  Розділи книги – це ті ж кімнати.

«Я не хотіла, щоб книжка була просто збіркою віршів під обкладинкою. Шукала й чекала якусь ідею. Вірші мала об’єднувати структура», – розповідає Ольга.  

Перший варіант дизайну обкладинки, зізнається Ольга Саліпа, їй не сподобався. Але згодом поетці порадили звернути увагу на хмельницьку художницю Тетяну Лису, роботами якої Ольга захопилася з першого ж погляду. Саме Тетяна Лиса ілюструвала поетичну збірку, створивши на обкладинці чорно-біле зображення сумної й замисленої жінки.

Видало збірку видавництво «Гамазин» («Зелений пес»). Ольга Саліпа вже презентувала «Територію жінки» на «Книжковому арсеналі» у Києві. Каже, сильно хвилювалася, коли відвідувачі пробігали очима рядки, оцінюючи поезію.

«Одна справа, коли ти публікуєш вірші у соцмережі, і там їх читають здебільшого твої знайомі. Зовсім інша – коли до тебе на стенді підходить хтось незнайомий, який бачить тебе і твої вірші вперше. Бере у руки книжку і оцінює вірші. Найприємніше ж було, коли люди, які придбали книжку для себе, в останній день «Книжкового арсеналу» поверталися, щоб взяти збірку ще на подарунок для своїх подруг».

Ольга Саліпа досі не знає, який вірш її найулюбленіший. Прочитала декілька, обраних заздалегідь. Своїми враженнями від поезії поділилися і присутні на презентації збірки у хмельницькій бібліотеці.

«Це дуже грамотна ідея – зі структурою книжки» (Володимир Павловський, режисер)

«Основна особливість віршів Ольги Саліпи – сповідальність» (Михайло Цимбалюк, письменник, журналіст).

«Інколи, коли бракує слів для реакції на якусь ситуацію, я говорю з людьми віршами Ольги Саліпи» (Леся Стебло, волонтерка, громадська діячка).

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS