Новини
Суспільство

Чистять від старої фарби та іржі: у хмельницькому сквері ремонтують фігури Мазура

У сквері ім. Т. Шевченка триває реконструкція чудернацьких металевих фігур, створених скульптором Миколою Мазуром близько 30 років тому з металобрухту. Весь цей час  конструкції капітально не ремонтували, а лише щороку вкривали фарбою – то автомобільною, то масляною.

Відновлення почали на початку травня. Реставрацію виконують студенти та майстри вищого професійного училища №11. Першою ремонтують найбільшу на майданчику фігуру «Рибу-кит». Її обнесли парканом, за яким весь цей час тривають роботи.

«Зверху за ці роки утворилося багато нашарувань. Зараз ми зчищаємо фарбу та виявляємо проблемні місця на металі, – розповідає майстер Станіслав Вознюк. – Спочатку нам здавалося, що їх не так вже й багато. Але потім виявилося: поверхня сильно прогнила. Хотіли закінчити все швидше, але не виходить. Зокрема, через дощі».

Наступним етапом стане зварювання. Ті місця, де від іржі утворилися отвори, залатають шматками металу. Після цього нанесуть суміш-ґрунт, яка убезпечить метал від корозії та подовжить термін експлуатації. На завершення фігуру вкриють автомобільною фарбою. Вона, на думку майстрів, більш витривала у порівнянні з масляною.

«Ми сфотографували фігуру до того, як зчищати фарбу, – каже Станіслав Вознюк. – І пофарбуємо кожен елемент у ті ж кольори, щоб після ремонту скульптура залишилася точнісінько такою, якою її всі запам’ятали» .

Нагадаємо, рішення про ремонт фігур Миколи Мазура прийняли у міській раді. З бюджету для цього виділили 200 тисяч гривень. Цього року планують відремонтувати три фігури. Окрім «Риби-кита», ще скульптури «Дракон» та «Бабка». Торік теж за бюджетні 100 тисяч гривень відновили інший витвір Миколи Мазура – «Космодром», що у парку ім. М. Чекмана.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS