Новини
Здоров’я

На Хмельниччині курить кожен шостий

В травні 2012 року Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)». Цим нормативним актом введено додаткові обмеження щодо місць, призначених для тютюнопаління, та суттєво збільшено штрафи за куріння в недозволених місцях. Проте сприйняття громадянами цих нововведень і досі є неоднозначним, оскільки частка курців, як у цілому по країні, так і на Хмельниччині, зокрема, все ще залишається вагомою.

За даними вибіркового обстеження, яке проводять органи державної статистики впродовж багатьох років, цю шкідливу звичку має майже кожен шостий мешканець Хмельницької області у віці старше 12 років. Серед них 40% мають «стаж» паління понад 20 років, більше третини – курять від 11 до 20 років, майже чверть – від року до 10. Більше половини курців спалюють за добу по 16 сигарет і більше. Третині курців пачки сигарет вистачає на декілька днів, повідомляє прес-служба Хмельницької ОДА.

Як впливають шкідливі звички на фінансове становище родин Хмельниччини? Скільки коштів із бюджету сім’ї зникає в повітрі разом з димом сигарет? Як показали останні результати обстеження, в області сільська родина на тютюнові вироби в середньому щомісяця витрачала 103 грн, значно більше міська – 180 грн. Цікаво, що сума коштів середньостатистичної родини Хмельниччини на тютюн та алкоголь лише на 17 грн менша середньомісячних витрат домогосподарств на охорону здоров’я та дещо перевищує середньомісячні витрати на освіту та відпочинок і культуру.

Коментар фахівця

Жагу до куріння називають залежністю, яку здолати найважче. Чому так відбувається, розповіла хмельницька психотерапевтиня Галина Літвінова.   

– Люди, як правило, не усвідомлюють прямий зв’язок між курінням і погіршенням здоров’я, як це зазвичай відбувається у випадку з алкоголем та наркотиками. До того ж знайти компанію для куріння посеред дня значно простіше, ніж знайти, припустимо, співчарочника.

– Які найпоширеніші причини того, чому люди починають курити?

– Часто все починається у підлітковому віці. Таким чином людина заявляє свою приналежність до групи та свою дорослість. До речі, це ж бажання – бути дорослим – підсвідомо хочуть демонструвати не лише підлітки, а й люди у зрілому віці, які ще з дитинства мають проблеми з батьками. Часто перекур у групі – це бажання усвідомлювати «до мене прислухаються». Але всі ці бонуси – ілюзія, бо вагу має насправді лише одна цінність – здоров’я.

– Чи діють на підлітків розповіді про шкоду куріння?

– Вони зазвичай слухають з виглядом «Ну-ну, розказуй-розказуй». Але це не означає, що не потрібно наголошувати. Дуже добре діють наочні приклади. А також акцент на зовнішності та запахові від сигарет. Адже димом просмоктується не лише одяг, а й шкіра. Для підлітків це важливо.

– Чи існують якісь поради для тих, хто дійсно хоче кинути курити, але не може?

– Головне на шляху до позбавлення від цієї звички – усвідомлення: куріння нічого не дає, а лише забирає найцінніше у житті – здоров’я. Один мій клієнт кинув курити після того, як побачив знімки легенів свого друга, теж курця, у якого виявили рак.

Тому, хто усвідомив необхідність відмови від куріння, можна порадити:  

  • Чітко виявити причини, чому потрібно кинути курити. Можна виписати їх на папері.
  • Наповнити своє життя тим, від чого вироблятиметься гормон щастя. Зайнятися спортом. Їсти морозиво, банани, чорний шоколад, фініки.
  • Не забирати з дому цигарок. Бо тоді втрачається відчуття права на вибір.
  • Робити речі, які мотивують, заохочують. Таким чином відволікаючи себе від думок про необхідність покурити.
  • Намагатися уникати компаній курців.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS