Новини
Офіційно

Владі Хмельницького порекомендували вирівняти умови оренди для аптек

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило, що рішенням Хмельницької міської ради від 30 жовтня 2013 року №11 «Про впорядкування управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького» (зі змінами) розмір орендної ставки для розміщення підприємств, які є власністю територіальної громади міста Хмельницького, було знижено в порівнянні з орендною ставкою для інших аптечних закладів.

Так, орендні ставки за використання нерухомого майна спільної власності територіальної громади м. Хмельницького для розміщення аптечних закладів учасниками ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами залежно від форми власності були: для МКА «Віола» – 3 відсотки, а для інших аптечних закладів – 12 відсотків.

Зазначена ситуація призводить до того, що суб’єкти господарювання перебувають у нерівних умовах при здійсненні ними господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами порівняно з МКА «Віола».

Встановлення для суб’єктів господарювання, аптечні заклади яких на території м. Хмельницький здійснюють виготовлення ліків за рецептами та/або обслуговують пільгові категорії населення, вищої орендної ставки, порівняно із підрозділами МКА «Віола», призводить до збільшення рівня загальних витрат цих суб’єктів господарювання на утримання аптечної мережі, що, відповідно, має негативний вплив на можливості розширення асортименту реалізації товарів, збільшення кількості аптечних закладів у мережі тощо.

Дії Хмельницької міської ради, які полягають у наданні окремим суб’єктам господарювання переваг, що ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів і може призвести до спотворення конкуренції, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Відділення рекомендувало Хмельницькій міській раді привести у відповідність до вимог чинного законодавства рішення від 30 жовтня 2013 року №11 «Про впорядкування управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького» (зі змінами) та встановити рівні умови для здійснення господарської діяльності суб’єктам господарювання, незалежно від форми власності, які є учасниками регіональних ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами м. Хмельницькому.

Про вжиті заходи міська рада має проінформувати у двомісячний термін.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS