Новини
Суспільство

Загиблому комбату “Мауглі” з Хмельниччини встановили пам’ятник під Волновахою

Під Богданівкою на Донеччині освятили пам’ятник мешканцю Хмельниччини комбату майору Андрію Жуку (позивний «Мауглі») та вшанували всіх полеглих бійців 72 омбр.

Як повідомляє “Актуально”, на вшанування полеглих бійців 72 омбр та освячення пам’ятника майору Андрію Жуку «Мауглі» (народився і виріс у селі Кам’янка Городоцького району Хмельницької області) військовослужбовці приїхали здалеку: з Херсону, Одеси, Запоріжжя, Кривого Рогу. Дехто прибув просто з фронту, з-під Мар’їнки і Пісків.

“Я не знав Андрія за життя, але з того, яким злагодженим, дружнім і добре навченим був його батальйон, я зразу побачив, що мій попередник був неабиякою людиною”, — зазначив підполковник Олександр Охріменко, який в 2016 році прийняв 3 батальон після загибелі «Мауглі» і воював з ним в 16-17 роках під Авдіївкою.

Полковник Шалімов, комісар Волноваського райвійськкомату, чиї підлеглі з власної ініціативи допомогли змурувати майданчик і власноруч встановили пам’ятник, розповів, що пам’ять полеглих бійців у Волновасі вшановується постійно, що багато військовослужбовців 72 бригади лишились у Волновасі, яка стала їм рідною. Близько 500 чоловіків і жінок з Волноваського району пішли служити в лави ЗСУ за ці роки, а дехто і віддав життя за волю свого народу і повернення загарбаних ворогом рідних міст і сіл.

Бійці підрозділу, які допомагали встановлювати пам’ятник, виділили на траурний мітинг салютну групу. З передових позицій бійців знімати не стали, дали стрільців зі взводу забезпечення: ті, хто на мінусах, були зайняті, забезпечували тишу на час проведення заходу. 

Після освячення пам’ятника і молитви учасники вшанувань перемістилися в найближчу до Богданівки Новогнатівську школу. Учні та вчителі вразили вмінням відчувати суть подій, передати біль і трагедію війни.

Вчителі згадували, як військовослужбовці бригади допомагали школі в найтяжчі дні, як привозили дрова для опалення, продукти годувати дітей, як склили вибиті вибухами вікна, як разом святкували у відремонтованій школі… Називали імена кожного, хто допомагав, називали точні дати і кількість допомоги. Три роки минуло — а вони й досі пам’ятають кожного в обличчя.

Мер Волновахи Іван Лубінець від імені всіх мешканців міста подякував 72 бригаді за захист і запропонував здійснити давню мрію ветеранів бригади: назвати одну з вулиць Волновахи іменем славної 72 омбр та іменем майора Андрія Жука(комбата «Мауглі»).

Командир 3-го батальйону 72-ої окремої механізованої бригади Андрій Жук загинув 27 травня на Донеччині унаслідок бойового зіткнення з диверсійно-розвідувальною групою бойовиків на Донбасі. Українські воїни потрапили в засідку терористів під Волновахою. 36-річний командиром із позивним “Мауглі” Андрій Жук був кадровим військовослужбовцем. До 2014 року служив прикордонником, а з початком бойових дій став до лав Збройних сил. Побратими кажуть, він був блискучим військовим, хотів зробити кар’єру в армії, стати генералом. Президент України Петро Порошенко нагородив Андрія Жука орденом Богдана Хмельницького І ступеня Жука Андрія Сергійовича – посмертно.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS