Новини
Здоров’я

Троє людей на Хмельниччині вже постраждали від борщівника

Чоловік та двоє дітей, які стали жертвами борщівника Сосновського,  звернулися до опікового відділення обласної лікарні. Борщівник – отруйна рослина, яка спричиняє опіки, подекуди – смертельні. Дістати їх можна, просто пройшовши повз небезпечні плантації.

«Опік може бути від соку рослини при зриванні листя і квіток, може бути від пилку. Не обов’язково зривати рослину, можна просто пройти і торкнутися. Статистика свідчить, що опіки бувають важкі, навіть смертельні, але це залежить від того, наскільки алергізована людина», – пояснює лікар-комбустіолог опікового відділення Хмельницької обласної лікарні Оксана Хуторцова.

Для дітей і людей похилого віку опіки борщівником є найнебезпечнішими, кажуть лікарі. Швидкість одужання залежить від того, наскільки сильно рослина уразила шкіру. Зазвичай полегшення настає вже за тиждень після початку лікування. За найкращого сценарію – амбулаторного.

Комунальники міста вже кинули виклик борщівнику. З травня його взялися викошувати – дві хвилі вже позаду. Головне – викошувати рослину до того, як вона розквітне, тоді борщівник не розмножується. І протягом багатьох років, якщо методично викошувати, його можна знищити, – пояснює начальник управління ЖКГ Василь Новачок:

«Якщо ми й далі будемо робити це методично, то досягнемо хорошого ефекту, адже навіть біля залізного містка в центрі міста ми вже бачимо прогалини, які раніше повністю заростали борщівником».

У Хмельницькому нарахували близько 30 локацій, де борщівнику таки вдалося розмножитися. У більшості випадків концентрується він біля водойм. На боротьбу із отруйною рослиною у міському бюджеті цьогоріч передбачили 400 тисяч гривень. Поки ж остаточно вирішити цю проблему в обласному центрі не вдалося, тому містянам радять знати «ворога» в обличчя і оминати небезпечні плантації десятою дорогою.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS