Новини
Суспільство

У Шепетівці відкрили меморіальну дошку з нагоди 400-річчя надання Магдебурзького права

На День міста цими вихідними відкрито меморіальну дошку з нагоди 400-річчя надання Шепетівці Магдебурзького права. Про це повідомили у прес-службі міськради.

Цьогоріч День міста – особливе свято для шепетівчан. Для цього є дві причини, адже вперше містяни відзначають День міста влітку та вперше відбулися святкові заходи з нагоди 400-річчя надання Шепетівці Магдебурзького права.

З цієї нагоди на приміщенні міської ради було відкрито меморіальну дошку. Такій знаковій події передувала тривала дослідницька робота. Посадовцям міської ради вдалося підтвердити факт існування Магдебурзького права у Шепетівці. Так, Інститут історії України Національної академії наук України на запит від міської ради надіслав повідомлення, що у 1619 році Шепетівці було надано Магдебурзьке право. А це означає, що Шепетівка ще у далекому 1619 році мала право на часткову автономію, тобто самостійно вирішувати деякі питання місцевого значення та своїх управителів. Існування у Шепетівці в той час Магдебурзького права також засвідчує й Інвентар від 12 червня 1631 року. У документі зазначається, що місто було осаджене 12 років тому (тобто отримало самоврядне право)  і є згадки про міських урядників, що теж вказує на наявність у місті Магдебурзького права.

Також спільними зусиллями міської влади та істориків вдалося дослідити і розробити карти Шепетівки та схеми управління в місті у різні періоди її історичного розвитку. Інформаційні дошки інстальовані у приміщенні міської ради на 3-му поверсі.  Зокрема, на дошках зображені карти із межами міста у 1917 році, 1930-1939 років, 1967 році та 2019 році; схеми управління, які існували в місті протягом 1619-1793 років, коли місто перебувало у складі Речі Посполитої; 1793-1917 років — під час перебування Шепетівки у складі Російської імперії; 1922-1991 років — у період існування Радянського союзу та сучасна схема управління містом. Також, розміщенні дошки із іменами керівників міської ради та її депутатів, починаючи із 1990 року до нашого часу.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS