Новини
Культура

До Хмельницького завітали «корінні» крокодили Австралії

Виставка плакатів «Старі майстри: видатні австралійські художники, що малювали на корі» відкрилась у Хмельницькому обласному художньому музеї 13 червня.

На вернісаж особисто завітала Надзвичайний і Повноважений Посол Австралії в Україні пані Мелісса О’Рурк. Виставковий проект, ініційований Міністерством закордонних справ і торгівлі Австралії та Національним музеєм Австралії, має на меті побудову міжконтинентального діалогу через презентацію найкращих історичних пам’яток народного мистецтва аборигенів. Виставка подорожує музеями й галереями України вже два роки.

В експозиції представлені дванадцять плакатів з зображеннями унікальних малюнків, створених на корі дерев вождями племен Арнемленда протягом 1963-1984 років. Сьогодні частка корінного населення у Австралії складає лише 5%.  Кожен плакат, крім зображення, містить біографічну довідку про конкретного митця та опис сюжету роботи. У племенах Австралії практика такого мистецтва полягала не лише у зображенні традиційних народних промислів, як то риболовля чи полювання, але й була частиною обрядово-релігійного культу.

Особливо представлені малюнки будуть цікаві дітям, адже їх «населяють» улюблені острівні мешканці: кенгуру, крокодили, кажани, лисиці, мавпи, ба, навіть мурахи.

За словами пані Мелісси О’Рурк, цей проект є мистецькою ланкою у створенні міцних дипломатичних стосунків між двома державами, через спільні риси шанування та збереження реліквій праотців.

Ознайомитись з таємничими арт-скарбами австралійського континенту можна до кінця липня у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47).

Автор фото – Анатолій Іванов.

Більше про виставку плакатів старих майстрів дізнайтесь з сюжету каналу Nagolos TV

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS