Новини
Суспільство

У Славуті за круглим столом обговорять питання приєднання до сусідньої області

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав міський голова Нетішина Олександр Супрунюк:

“З приводу звернення ГО Майдан м. Славута щодо можливості переходу Славутського району та м. Нетішин до Рівненської області. На нараді за участю міських голів Славути та Нетішина та голови Славутської районної ради вирішили провести круглий стіл в м. Славута в приміщенні районної ради на 2 поверсі на 10-00 в пятницю 14.06.2019 року. Запрошуємо прихильників та противників ідеї для обговорення”.

Нагадаємо, представники місцевого громадського об’єднання «Майдан» зробили звернення до міських голів Славути та Нетішина та керівника Славутської райради. У ньому йдеться про занепокоєння наслідками наступного етапу децентралізації, на якому Славута та Нетішин мають відійти до укрупненого Шепетівського району з центром у м. Шепетівка. У зверненні активісти просять посадовців роз’яснити механізми виходу адміністративних одиниць з Хмельницької області та приєднання до Рівненщини.

Серед аргументів на користь приєднання, які висувають в коментарях мешканці Славути на Нетішина, зокрема ті, що “до Рівного ближче, ніж до Хмельницького”, “дорога до Рівного краща”, “лікуватися та вчитися все одно їздимо до Рівного більше”, “лікарні у Рівному кращі”, “подивіться, як живе Шепетівка, теж хочете так?” тощо. Також містяни хвилюються, що після втрати Славутою статусу райцентру, громаді буде важче отримувати кошти на розвиток міста.

Що думають про такі ініціативи у Рівному? Як зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко,

“ніяких нових законодавчих актів не було. Ці об’єднання зараз відбуваються у межах районів і в межах областей, тобто ніхто кордони областей на сьогоднішній день не змінює. Це бажання ніби як й непогане для Рівненщини, тому що це – ще одна атомна станція. Це було б додаткове джерело для наповнення місцевого бюджету”.

Проте невідомо, чи залишиться Славута, у випадку переходу, райцентром, бо, складається враження, саме втрата цього статусу найбільше лякає славутчан. Проте на Рівненщині, так само, як і на Хмельниччині планується укрупнення районів (їх також буде три), і Славутський район у цьому поділі, звісно, не врахований.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS