Новини
Культура

У Хмельницькому з яскравою ходою та дощем стартував «HlushenkovFolkFest»

Міжнародний фестиваль-конкурс народної хореографії  ім. Володимира Глушенкова проходить в обласному центрі вже всьоме. Цьогоріч серед учасників – творчі колективи з Литви, Польщі, Вірменії, Туреччини, Чилі та України.

Розпочався фестиваль учора з фестивальної ходи вулицею Проскурівською – від ТЦ «Дитячий світ» і до майданчика біля кінотеатру ім. Т. Шевченка, де нас спеціально збудованій для фесту сцені протягом чотирьох днів триватиме яскраве свято народного танцю.

Хода зібрала чимало зацікавлених містян, які з захопленням спостерігали за учасниками – від зовсім юних і до старших. Найбільше емоцій та драйву викликав колектив з Чилі – яскраві танцюристи, схожі на учасників карнавалу, нікого не залишили байдужими.

На великій сцені біля кінотеатру, після офіційних промов та привітань, кожен колектив потому представив по одному танцю, який характеризує країну-учасника.

Вже стало традицією у Хмельницькому, що під час фестивалю обов’язково має йти дощ. Але якщо на нещодавньому рок-фестивалі погода добряче попсувала нерви глядачам, то цього разу небо обійшлося з містянами більш милостиво. Дощ лише злегка покропив майданчик, проте розігнав під дерева та стіни кінотеатру майже всіх. Перед сценою залишилася лише невелика група найсміливіших, яким дощ не страшний. Вийти з укриття хмельничан змусили лише слова ведучого, Антона Довлатова, про те, що в небі з’явилася фантастична веселка, яку обов’язково треба побачити. Звісно, виявилося, що то був лише хитрий трюк, аби виманити глядачів до сцени.

На фудкорті, який є обов’язковим елементом фестивалю, у вечір четверга було досить малолюдно, а після дощу, який намочив столи та лавки, і зовсім порожньо. Як розповідали власники торгових точок, попри те, що реклами про фестиваль було багато, чимало містян були не в курсі, що ж таке відбувається в центрі міста.

Зважаючи, що фестиваль міжнародний, всі виступи ведучого того дня звучали двома мовами – українською та англійською. В якості перекладача на фестивалі виступає цьогоріч онук легендарного хореографа – Борис Савчук.

Як і планувалося, у перший день фестивалю колективи-учасники фестивалю виступили у соціальних закладах Хмельницького – обласному геріатричному пансіонаті для ветеранів війни та праці, міському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Школа Життя», міському територіальному центрі соціального обслуговуванняа, клубі обласної організації Українського товариства глухих, благодійних фондів «Карітас» та «Хесед Бешт».

На сьогодні, 14 червня, у програмі фестивалю – карнавал культур, під час якого можна буде ближче познайомитися з Польщею, Литвою та Туреччиною. Також на хмельничан очікує концерт відомої хмельницької скрипальки Майї Онищук та тематична вечірка для учасників фестивалю та містян.

Як проходив перший фестивальний день, можна побачити у сюжеті Nagolos TV

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS