Новини
Суспільство

На Хмельниччині перевіряли воду лише на офіційних пляжах

На жодній з 11 локацій фахівці Хмельницького лабораторного центру МОЗ України не виявили патогенних мікроорганізмів, здатних викликати інфекційні захворювання. Про це повідомив директор центру Олег Балашов. За його словами, держава виділяє кошти лише на перевірки офіційних місць для відпочинку. Йдеться про пляжі у Хмельницькому, Ізяславі, Красилові, Полонному, Нетішині, Старокостянтинові та декілька локацій у Кам’янець-Подільському районі.

До патогенних мікроорганізмів належать, зокрема ентеровіруси, здатні викликати гепатит А (хворобу Боткіна). А також бактерії – шигела та сальмонела, інфікування якими призводить до захворюваності на дизентерію та сальмонельоз.  Ознаками цих недугів є розлади шлунково-кишкового тракту, підвищення температури тіла та діарею.

Востаннє патогенні мікроорганізми на офіційних пляжах Хмельниччини знаходили 4 роки тому. Йдеться про  річку Південний Буг у районі хмельницького міського пляжу. 2015 року у воді фахівці лабораторного центру виявили сальмонелу. Її появу пояснюють низкою факторів: спуском води через ремонт набережної, викидами цукрового заводу у Наркевичах та малою кількістю опадів. Через все перераховане у воді тоді утворилося сприятливе середовище для розмноження патогенної мікрофлори.

Фахівці наголошують: вода регулярно перевіряється лише на офіційних пляжах. Тож купання у диких місцях завжди пов’язане з ризиком. І не лише через воду, адже сумнівними там можна вважати і  пісок, і дно водойми. До того ж у таких місяцях зазвичай відсутні рятувальні пости та медичні пункти.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS