Новини
Культура

У Меджибізькій фортеці на Хмельниччині влаштували «Ніч музеїв»

Захід традиційно відбувається щороку у травні та присвячується Всесвітньому дню музеїв. Цьогоріч через погодні умови «Ніч музеїв» вперше провели у червні.

«Від травня і аж досі нам довелося домовлятися з гідрометеоцентром про вікно поміж зливами для формату «open air», – розповідає заступник директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Ігор Западенко.

Відвідувачам продемонстрували  унікальні експонати фондів заповідника. Наприклад, керамічний медальйон каміна з гербом короля Стефана Баторія, знайдений у палаці Сенявських. А також скляний кубок майстерної роботи. Та, окрім того, фрагмент ще одного каміна – з особистим гербом польської королеви італійського походження Бони Сфорци. Цей експонат виявили під Меджибожем, на замчищі Ракочі.

Присутні змогли відвідати підземелля палацу Сенявських. Там їх зустрічали актори народного аматорського театру «Дзеркало» з Хмельницького, переодягнені у середньовічних персонажів.

За словами Ігоря Западенка, якщо заповідник отримає належне фінансування, вже наступного року підземну частину палацу відреставрують та відкриють для постійних екскурсій.

На території фортеці діяв ярмарок та польова кухня з рибною юшкою та пшоняної кашею. А на оновленій замковій сцені просто неба на глядачів чекали арт-перфоманси  від аматорських та професійних театральних колективів. Власну виставу з давнього життя містечок зіграли учні Зіньківського НВК – фіналісти цьогорічного всеукраїнського конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв. Також на заході виступив театральний колектив з Бару Вінницької області. Завершилася театральна частина виставою «Сни про Венецію» від хмельницького академічного театру «Дивень».

Свою майстерність продемонстрували і лицарі-реконструктори – організатори середньовічного фестивалю «Епоха героїв», який відбудеться у Меджибізькій фортеці 10-11 серпня.

Глядачі мали змогу взяти участь у майстер-класі з трабл-денсу від танцювального колективу «Астарта». Відбувся і відкритий турнір з нетравматичною зброєю за титул Мужнього лицаря і Прекрасної пані. Фіналом дійства стало вогняне шоу від колективу «Майстри ілюзіону».

Деталініше – у сюжеті Nagolos TV:

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS