Новини
Політика

На Хмельниччині ОПОРА зафіксувала чорний піар проти нардепа та кандидата

15 червня на YouTube-каналі місцевого «33 каналу» розмістили сюжет «П’яний кураж конкретних справ! Шинькович і Лозовий «спилися». Насамперед йдеться про спільний виступ Андрія Шиньковича та Вадима Лозового на святкуванні Дня медика у Нетішині. Вранці 16 червня сюжет поширили і на сторінці каналу в соцмережі Facebook. У вказаному сюжеті журналістка дає досить різку оцінку діям нардепа та кандидата.

Треба зазначити, що Андрій Шинькович наразі є чинним народним депутатом України від округу №189 на Хмельниччині, до якого, зокрема, належить і Нетішин. Крім того, він заявив, що планує балотуватися у нардепи на цьогорічних парламентських виборах як самовисуванець. Раніше Андрій Шинькович разом з Олександром Герегою був співзасновником партії «За конкретні справи».

Вадим Лозовий донедавна був головою Хмельницької обласної державної адміністрації, а 13 червня зареєстрований Центральною виборчою комісією кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №189. Його висування підтримали 9 червня на з’їзді партії «За конкретні справи».

Євгеній Лозінський, помічник-консультант народного депутата Андрія Шиньковича, 19 червня у розмові з представницею ОПОРИ підтвердив інформацію, що депутат планує брати участь у виборах до Верховної Ради України. Коментуючи сам сюжет, він зазначив, що «однозначно, це чорний піар і велика брехня».

«Ми будемо готувати спростування. Або нехай вони нададуть підтвердження, або нехай спростують і вибачаться перед народним депутатом», – сказав Євгеній Лозінський.

Вадим Лозовий телефоном 19 червня зазначив:

«Це брудний сюжет, дуже брудний, там ні слова правди немає». Водночас кандидат повідомив, що не звертатиметься до правоохоронців, хоча й дав завдання юристам вивчити питання: «Якщо ми зараз почнемо займатися звертанням до судів, до правоохоронних органів, то ми просто втратимо час і можливість працювати».

Однією з причин, чому не буде доводити неправдивість сюжету в суді, Вадим Лозовий назвав відсутність в Україні успішної судової практики у притягненні до відповідальності винних за наклеп.

«На парламентських виборах 2012 та 2014 років в окрузі №189 відрив між кандидатами був дуже незначним: у 2012 переможець здобув всього на 743 голоси більше, ніж кандидат, який посів друге місце (19,39%  і 18,61% голосів відповідно); в 2014 році переможець на цьому окрузі набрав лише 17,99% голосів (найменший результат в Україні), а друге місце посів кандидат з результатом 14,18%, розрив становив 3484 голоси. Як бачимо, в цьому окрузі завжди була жорстка конкуренція, тож кожен голос має велику вагу. Можливо, це й зумовлює те, що опоненти вдаються до брудних методів, відтягуючи у такий спосіб голоси один в одного», – каже Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія – суб’єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем голосування зобов’язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS