Новини
Політика

Передвиборча кампанія на Хмельниччині: завчасний старт і прискорені темпи

ОПОРА фіксує завчасний та активний старт виборчої кампанії на Хмельниччині. Найбільш помітними тенденціями червня стали благодійні ініціативи потенційних та уже зареєстрованих кандидатів, замовні матеріали в місцевій пресі та зовнішня агітація без вихідних даних. Про це йшлося під час прес-конференції у Хмельницькому 27 червня.

Прискорені темпи цьогорічної виборчої кампанії зумовили високу активність політиків та політичних партій, які пізніше стали суб’єктами виборчого процесу, ще до офіційної реєстрації кандидатів Центральною виборчою комісією. При цьому виборче законодавство забороняє ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених строків.

На початку кампанії спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували зовнішню рекламу потенційних кандидатів і різних політичних сил, а також матеріали в пресі з ознаками замовності та без належного маркування на їхню користь.

Першим виявленим ОПОРОЮ в області порушенням законодавчих норм щодо ведення агітації став білборд кандидата у народні депутати України, самовисуванця Вадима Лозового. Станом на 14 червня агітація, розташована  неподалік міста Красилова, у виборчому окрузі №189, не містила вихідних даних, як того вимагає Закон України «Про вибори народних депутатів України». Пізніше відсутність вихідних даних спостерігачі зафіксували і на білбордах кандидата у виборчому окрузі №187 Івана Франка, Радикальної партії Олега Ляшка в Славуті, Шепетівці та Хмельницькому, Аграрної партії України в Шепетівці та Полонному, «Європейської Солідарності» в Хмельницькому та на трасі між Славутою і Шепетівкою.

Не обійшлося і без так званого чорного піару. Негативний сюжет на адресу кандидата-самовисуванця Вадима Лозового та чинного нардепа-мажоритарника і водночас потенційного кандидата Андрія Шиньковича  розмістили на YouTube-каналі та сторінці у Facebook хмельницького «33 каналу».

«Передвиборча благодійність – традиційна ознака будь-якої виборчої кампанії в Україні. На Хмельниччині кандидати та потенційні кандидати, як правило, реалізовували свої благодійні ініціативи через дотичні громадські й благодійні організації. Наприклад, у Шепетівці до організації дня міста долучилася громадська організація чинного народного депутата, а станом на сьогодні вже й кандидата, Романа Мацоли «Інститут солідарності громад», запросивши на свято музичні гурти «М.Тюссо» та «СКАЙ»; на день міста у Дунаївцях за сприяння нардепа-кандидата Олександра Гереги та громадської організації «За конкретні справи» мешканців селища розважала співачка Гайтана», – розповів Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

З-поміж інших подарунків від претендентів на депутатські мандати – як потенційних, так і зареєстрованих – ОПОРА фіксувала безкоштовний концерт Святослава Вакарчука у Хмельницькому, на якому було чимало символіки партії «Голос»; плазмовий телевізор, ноутбуки та автівку швидкої допомоги, які отримали з нагоди професійного свята медики Нетішина, Красилова, Дунаєвець та Городка від Вадима Лозового й Олександра Гереги, а ще поїздку на футбольний матч для мешканців виборчого округу №192 та безкоштовну каву від Олександра Гереги на день міста у Дунаївцях.

Проблемою цієї виборчої кампанії є використання чинними народними депутатами України, які також є кандидатами та потенційними кандидатами, теми залучення державних грошей на свої округи для самореклами. До прикладу, від початку червня до піару на використанні державних грошей вдавалися четверо парламентарів від області: Сергій Лабазюк, Андрій Шинькович, Олександр Герега та Володимир Мельниченко. За словами Андрія Попика, у такий спосіб політики намагаються здобути електоральні переваги на прийдешніх виборах.

Характерною ознакою кампанії є демонстрування своїх політичних уподобань окремими представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Так, хмельницький міський голова Олександр Симчишин під час власного брифінгу представляв претендента на виборчий округ №187 від партії «Свобода» Віталія Діденка, рекламував його у відеоролику в соцмережах, а на зовнішній рекламі наразі вже кандидата (зареєстрований 22 червня) позиціонують як члена «команди Симчишина». На початку червня міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич двічі публічно підкреслював вплив народного депутата Володимира Мельниченка, якого 12 червня ЦВК зареєструвала кандидатом у нардепи, на виділення коштів для об’єктів округу. Голова Славутської РДА Богдан Маршук у розлогому інтерв’ю місцевій газеті, що вийшла друком 20 червня, розповідав про «здобутки спільної роботи» з депутатом від округу Романом Мацолою (20 червня зареєстрований кандидатом) і висловлював надію на продовження співпраці в наступній каденції. Вітальну промову з нагоди Дня медика кандидата у народні депутати Вадима Лозового 14 червня транслювали на сторінці «Виконавчий комітет Нетішинської міської ради» у Facebook.

«Заради забезпечення принципу рівних умов і можливостей участі кандидатів у виборчому процесі ОПОРА радить посадовцям утримуватися від  таких активностей», – зазначає Андрій Попик.

Що стосується роботи окружних виборчих комісій, то поки що зауважень немає. Етап формування ОВК в області відбувся без порушень. Утворено сім окружних виборчих комісій, у складі яких працює 126 осіб – представників 23 політичних партій. Понад половина членів ОВК уже мають досвід роботи в складі комісій.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Володимир Гарієвський під час прес-конференції розповів, що на минулих виборах до нього неодноразово зверталися громадяни, які належать до маломобільних груп населення, зі скаргами на доступність виборчих дільниць, тож зараз він працює над тим, щоб максимально вирішити цю проблему, зокрема в Хмельницькому. Так, під час наради з представниками Хмельницької міської ради, відповідальними за матеріальне забезпечення виборчих дільниць, говорили про те, щоб за можливості перенести дільниці на перші поверхи будівель, забезпечити їх пандусами, належним освітленням і у такий спосіб усунити перешкоди для реалізації громадянами свого виборчого права.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS