Новини
Політика

На Хмельниччині кандидати маніпулюють виборцями, організовуючи розваги

Кандидати в нардепи на Хмельниччині організували розваги на вихідні. Як повідомляє ОПОРА, за підтримки кандидатів святкували День молоді у Деражні, Нетішині та Красилові. А чемерівчан кандидат запросив до літнього кінотеатру, оформленого його банерами з ознаками агітації.

Як зазначає Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, кандидати вдаються до маніпуляцій, організовуючи свята, на яких може не бути прямої агітацї, проте відбувається популяризація чи піар кандидата в регіоні, при цьому зростає впізнаваність політика. 

Свято молоді у Деражні відбулось 30 червня за підтримки народного депутата України від виборчого округу №191, до якого належить містечко, і водночас кандидата у нардепи від цього ж округу Віктора Бондаря. Про це свідчили, зокрема, розміщене з одного боку сцени полотнище з написом «Зі святом Деражня! За підтримки Віктора Бондаря, народного депутата України» й повітряні кульки із зазначенням імені та прізвища депутата-кандидата, які роздавали перехожим. Розважали мешканців Деражні гурт «Оркестр гарного настрою» та Ірина Білик.

Голова Деражнянської районної ради Віталій Сідлецький у своїй промові подякував нардепові-кандидатові за організацію дійства та зауважив, що свято відбувається без прапорів і політичних настроїв.

Сам Віктор Бондар зі сцени нагадав присутнім про «багато корисних справ», до яких долучився: «Ми нещодавно рахували: для молоді, для наших дітей, для тих, чиє свято ми сьогодні святкуємо, за останні роки зробили більше 26 тисяч гарних справ. Це спортивні об’єкти, дитячі садки, школи. Повсюди є якісь результати – маленькі, великі, але вони є і потихеньку змінюють обличчя кожного селища, кожного району, кожного містечка нашої області. Хоча, безумовно, це дуже мало. Задача стоїть – наступний рік, два, три поміняти принципово політику в Україні, зробити все, щоб наша молодь, чий день ми сьогодні святкуємо, не мріяла виїжджати з України, а мріяла повертатись, щоб тут відкривались нові робочі місця, щоб тут була надзвичайно приваблива інвестиційна економіка, щоб тут було відродження промисловості, енергетики, транспорту…»

День молоді у Нетішині та Красилові, що належать до виборчого округу №189, допомагав організувати кандидат у народні депутати в цьому окрузі Вадим Лозовий. Про це він оголосив на своїй сторінці у Facebook: «Друзі, маю чудовий подарунок до Дня молоді! Нетішин, День молоді — Ірина Федишин! 30 червня, початок свята 19.00. м. Красилів, концерт української співачки LAMA! 30 червня, початок свята 19.00. На святі будуть батути, ростові ляльки, розіграші та цікаві конкурси!»

01.07.2019_Khmelnychchyna_Lozovyi

У сюжеті телеканалу «Перший Подільський» «Які зірки розважали молодь Красилова та Нетішина» розповіли, що виступи артистів відбулися за ініціативи громадської організації «За конкретні справи». Треба зазначити, що Вадим Лозовий очолює фракцію однойменної партії у Хмельницькій обласній раді.

Ще один нардеп-кандидат – Олександр Герега, який обраний і балотується у виборчому окрузі №192, – «цими вихідними розділив святковий настрій з жителями Гуківської та Солобковецької громад». «У Гукові ми долучилися до облаштування футбольного поля, у Солобківцях – нагороджували кращих спортсменів та відкривали дитячий майданчик. Вітаю жителів цих громад, впевнений, що спільно зможемо зробити більше!» – йдеться у дописі на сторінці нардепа й кандидата у Facebook.

Крім того, він організував для своїх виборців 29 червня літній кінотеатр у Чемерівцях. «Друзі! Сьогодні запрошую вас у Чемерівці. Ми організовуємо літній кінотеатр. Приходьте родинами о 21:00 годині в центральний парк. Поп-корн та зручні місця ми підготували. Буде цікаво і дітям, і дорослим. Сподіваємось, вам сподобається», – написав Олександр Герега на своїй сторінці.

На фото, яке опублікував депутат-кандидат, можна побачити, що з обох боків літнього кінотеатру розміщено банери з написами «Олександр Герега. Наш депутат» та позначкою-«пташкою» біля написів. Такий дизайн банерів має ознаки агітації.

Як зауважують в ОПОРІ, такі дії кандидатів мають ознаки передвиборної агітації. З точки зору закону, агітація – це будь-яка діяльність, спрямована на спонукання виборця голосувати за або проти. Саме недосконалість виборчого закону дозволяє кандидатам здійснювати діяльність, яка за умови більш чіткого законодавчого визначення і сталої судової практики, вважалася б порушенням виборчих процедур і правил.

Передвиборчою агітацією вважаються здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS