Новини
Суспільство

Вадим Лозовий звернувся до Президента щодо продовження експлуатації енергоблоку №1 ХАЕС

Голова фракції «За конкретні справи» в Хмельницькій обласній раді та кандидат у народні депутати по 189 округу Вадим Лозовий звернувся до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України та Державної інспекції ядерного регулювання стосовно продовження експлуатації енергоблоку №1 Хмельницької АЕС та повернення цільові субвенції на соціально-економічну компенсацію населенню за проживання в зоні ризику.

Наразі виробництво електроенергії Хмельницькою АЕС складає 16,1% від загального обсягу виробництва електроенергії всіма вітчизняними АЕС та 8,8% – від загального обсягу всією генерацією України.

Запланована дата закінчення терміну експлуатації  енергоблоку №1 Хмельницької АЕС  – грудень 2018 року. У 2015 році організацією з експлуатування було прийнято рішення про підготовку до продовження терміну роботи енергоблоку № 1 ХАЕС. Обґрунтована тривалість додаткового строку експлуатації становить від 10 до 20 років.

«Рішення про продовження терміну роботи енергоблока є дуже важливим. Адже нині ХАЕС – це містоутворююче підприємство, де працює понад 5 тисяч людей. Безпосередньо працівники атомної станції формують близько 70% надходжень до бюджету міста, понад 20% бюджету області», – зазначив Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко.

Вартість продовження терміну експлуатації блоку №1 Хмельницької АЕС становить за розрахунками 2,3 млрд гривень, що в 20 разів менше, ніж будівництво нових енергоблоків.

«Відновлення роботи енергоблоку №1 Хмельницької АЕС надасть економіці Хмельниччини новий імпульс та гарантує сотням людей потрібну роботу, високу заробітну плату, а місту Нетішин – надійне та економне джерело тепла для домівок”, – переконаний Вадим Лозовий.

«Добре знаю проблеми атомки та докладу всіх зусиль для продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 та добудови блоків № 3 та 4.  Нетішинська АЕС – містоутворююче підприємство, тому я буду відстоювати це питання на державному рівні! Це шлях до енергонезалежності нашої держави та розв’язання соціальних проблем міста та його прилеглих територій!» – зазначив Вадим Лозовий на громадських слуханнях, які відбулися 2 липня в Нетішині.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS