Новини
Суспільство

На Хмельниччині уже зареєстрували 19 порушень виборчого законодавства

З початком виборчої кампанії до Верховної Ради працівники поліції все частіше почали фіксувати порушення виборчого законодавства. Зокрема, на Хмельниччині уже зареєстровано 19 порушень виборчого законодавства, за двома з яких складені адміністративні протоколи. Про це повідомили у прес-службі поліції області.

“Усі ці порушення пов’язані з розміщенням агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати без зазначення на них відповідних реквізитів”, – розповіли поліцейські.

Тож поліція Хмельницької області нагадує, що за порушення виборчих прав громадян України передбачена юридична відповідальність, сутність якої полягає у застосуванні до правопорушників (фізичних або юридичних осіб) передбачених законодавством санкцій, що забезпечуються силою державного впливу.

За порушення виборчих конституційно-правових норм, закріплених у Конституції і законах України, чинним законодавством передбачена адміністративна, кримінальна, конституційна та інші види відповідальності.

Адміністративна відповідальність за порушення виборчих прав громадян України встановлена Кодексом України про адміністративні правопорушення, а кримінальна — Кримінальним кодексом України.

Якщо адміністративна відповідальність передбачає різного роду штрафи за правопорушення, то кримінальна відповідальність може сягати аж до позбавлення волі на тривалий термін.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS