Новини
Політика

Ніна Южаніна: «Порошенко – чудовий дипломат, але він не міг один закрити все»

Народний депутат України 8-го скликання за списком блоку Петра Порошенка, голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики відвідала Хмельниччину минулого тижня. Ніна Петрівна зустрілась з підприємцями області, а на завершення візиту поспілкувалася з журналістами.

Здебільшого нардеп та голова комітету говорила про те, що безпосередньо стосується її роботи у Верховній Раді як фахівця, проте не обійшла увагою і політичні моменти, актуальні наразі для України.

Улюблена фраза нині в Україні – «ми потребуємо нових облич у владі». Наскільки реально це? За словами Ніни Южаніної, найкраще, коли в політичній силі є амбітні люди, які досягли успіху проявили себе. І на додачу до них є люди, які мають професійний досвід роботи у парламенті. «Таке поєднання дасть результат. Це справді буде заміна політичної еліти новими людьми, які будуть змінювати нашу країну. Не відбувається оновлення на 100 відсотків. А раз його не відбувається, то обов’язково буде те, що й було. І це буде ще певний період часу. І це дуже важко змінити», – зазначила нардеп.

Рух України в напрямку Європейського Союзу – одне з головних завдань, до реалізації якого протягом п’яти років на посаді президента докладав чимало зусиль лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. І найголовніше, що доведеться робити надалі – в жодному разі не дати подумати, що можна вивести наше суспільство з такого депресивного становища якимось іншими інструментами, ніж імплементація європейського законодавства, європейських підходів і європейських правил», – пояснила Ніна Южаніна.

«Коли ми починаємо щось вигадувати своє, нам це не вдається. Ще жодного разу не вдалося. Ніхто не міг уявити, що нам доведеться імплементувати європейське законодавство. Це не вкладається в наш менталітет: все дуже тяжко, прозоро, суворо і вишикувано. Потрібно мало не строєм ходити, аби вийти на ті виміри, які має Європа і по відношенню до добробуту людей, і по відношенню до бізнесу, і до свободи роботи бізнесу. У нас же свобода сприймається зовсім по-іншому, ніж у цивілізованих країнах. Слова «свобода» і «відповідальність» у нас не пов’язані. А там все навпаки», – прокоментувала Ніна Петрівна.

За словами нардепа, вона неодноразово чула, що в Україні є така суспільна домовленість, що «поки нагорі крадуть по-великому, ми будемо внизу красти потрошки».

«Це точно шлях в нікуди. Саме для того ми маємо далі імплементувати всі директиви і всі зобов’язання по угоді про асоціацію з Європейський Союзом, тому що тільки це може привести до бажаного результату. Всі процедури в Європі прозорі, чітко викладені, вони не дають можливості фальсифікувати, розвиватися корупції, вони дисциплінують і приводять якраз до тієї відповідальності, яка дає великі наслідки», – пояснила Южаніна.

Наслідки ці необхідні для того, щоб в бюджеті були кошти, і щоб ці кошти витрачалися з відповідальністю і прозоро. Звісно, зараз воно виглядає, як теорія, але якщо цього не зробити, не втілити в життя, нічого доброго в країні не буде. За словами нардепа, у випадку якогось реваншу або заходу великої кількості депутатів, які підтримують проросійський інтелект, ми нікуди далі не просунемося, ми відкотимося, але потім знову опам’ятаємося і підемо знову далі. По єдиному шляху перевіреного, абсолютно апробованого і результативного законодавства.

Ще одна болюча для українців тема – соціальна незахищеність найвразливіших верств населення, пенсіонерів. За словами Ніни Южаніної, в Україні є ресурси, які могли би покращити ситуацію з пенсійними виплатами. Це – видаткові платежі в бюджет, які зараз розкрадаються і не сплачуються. І це стосується митниці.

«Якщо навіть німецькі журналісти-дослідники називали минулого літа, що резерви десь 5 мільярдів євро (такі кошти не сплачуються на митниці щороку), то я за весь цей час, мабуть, підтвердила би цю цифру. Більше 100 мільярдів гривень ми можемо додатково отримати з митниці в бюджет. Що це означає для українців? Наприклад, у нас наразі дефіцит Пенсійного фонду – 125-150 мільярдів. З цими надходженнями ми би збільшили на 40-45% відсотків пенсії. Це абсолютно інші можливості. І це можливо, лише якщо ми приймемо закони і вони будуть стосуватися прозорих механізмів, обміну інформацією, переміщення вантажів з усіма європейськими країнами і не тільки. Ці закони вже є, вони зараз у Верховній Раді. Ми маємо їх швидко проголосувати. Можливо, нам до кінця ще цієї сесії вдасться проголосувати хоча би в першому читанні, щоб ми терміново могли всі системи запустити найближчим часом», – сказала Южаніна.

Ще одна болюча тема – чималі штрафи за порушення трудового кодексу. За словами голови комітету, раніше вона не звертала увагу на ці норми, але зараз людям пообіцяла, що розбереться. Трудовий кодекс, який діє з 1971 року, містить чимало норм, які наразі не можна виконати, бо змінилися трудові відносини, відбулася взагалі зміна в усьому – в документах, в підходах, навіть в робочому графіку та оснащенні робочого місця. Тож абсолютно нелогічно застосовувати великі штрафні санкції там, де вже половина норм не застосовується.

Не оминула увагою нардеп і запроваджену за ініціативи влади децентралізацію. Проте, зазначає, контроль на місцевому рівні все одно замалий.

«Треба організовуватися всім, треба розуміти процеси, які відбуваються. Наприклад, утримання освіти, охорони здоров’я – треба дивитися, куди ці гроші йдуть, наскільки оптимізовані процеси,оптимізована чисельність. Якщо люди вивчать хоча б один з цих напрямків, вони прозріють, що там відбувається», – прокоментувала Южаніна.

Серед завдань, які в «Європейській Солідарності» вважають найважливішими, є й надзавдання – зберегти курс в Європейський Союз і думати про обороноздатність в альянсі з НАТО. А не думати, що ми самостійно можемо створити таку міцну армію, яка зможе протистояти сама по собі агресії Російської Федерації.

«Якщо всі члени НАТО за всі роки його існування не зазнали нападів зі сторони інших держав, тут, мені здається, думати немає про що. Ми маємо починати цей важких шлях, інакше нам не витримати. Бо мені здається, що ніколи до нас не буде ставитися наш сусід як до повноцінної держави, здатної себе відчувати державою, захищати себе», – зазначила нардеп. 

Не оминула увагою Ніна Южаніна і таке болюче для України питання, як війна зі східним сусідом. За її словами, очевидно, що від війни всі втомилися, очевидно, що це не в інтересах Європи та Америки.

«Всі хочуть мати добрі відносини з Росією, оскільки це величезний ринок збуту. Всі дбають про свою економіку і про свої можливості, яких ми їх позбавили. Тому, звісно, Петро Порошенко для них був міцним горішком, якого незрозуміло було, як обійти. І це, звісно, їх уже напружувало. Будь-який президент має оточувати себе дуже досвідченими людьми. У Петра Олексійовича було багато кадрових промахів, але він був дуже сильними дипломатом. Проблема в іншому – що він не міг сам один закрити все», – резюмувала політик. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS