Новини
Дозвілля

Вогонь, вода, вінки та вишиванки – як у Хмельницькому відсвяткували Івана Купала

Берег Південного Бугу на території парку Молодіжний увечері в суботу, 6 липня, нагадував вулик. Чимало хмельничан прийшли на міський пляж, аби долучитися до святкування одного з наймістичніших українських свят.

Дівчата – дорослі і менші – вбрані у вишиванки (то був рекомендований святковий дрес-код), розташувавшись навколо сцени, взялися плести вінки – один з найголовніших елементів вбрання на Купалу. Найбільше тішилися наймолодші дівчатка, адже не кожного дня їм випадає нагода приміряти таку прикрасу.

Поки на березі плели вінки, на території парку Молодіжний хмельничани, яким віночків не було потрібно, шукали собі розваг на інших локаціях. Фудкорти, традиційно, притягували до себе любителів поласувати смачненьким на природі: традиційними шашликами, печеною картоплею, овочами, смаженою кукурудзою  тощо. Біля двох фотозон постійно гуртувалися любителі фото на пам’ять. Під заквітчаною аркою теж фотографувалися.

Тим часом на піску неподалік сцени склали три величезних купи дров – майбутні багаття, які повинні були запалати на завершення свята. Дітлахи й тут долучилися до роботи – почали формувати своє, маленьке багаттячко.

Розпочалося власне свято з програмою Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру «Купальські наспіви». Загалом того вечора хмельничани почули чимало не лише традиційних українських пісень, які зазвичай лунають на свята, а й сучасних, та навіть трохи несподіваних.

Потім на сцені розпочалася справжня театралізована феєрія – театралізоване дійство «Зійди, Сонце, на Купала!», під час якого юні та старші танцюристи через хореографічні мініатюри розповіли глядачам цілу історію традицій, яка нікого не залишила байдужими.

Ще одна традиція – пускання вінків по воді – зібрала на березі річки чималий натовп. Дівчата у вишиванках на човні відплили на середину річки, аби відпустити вінки за течією.

На завершення святкування артисти театру вогню та світла «ZLights» влаштували на сцені справжню вогняну феєрію. А тим часом на березі запалили вогнища, навколо яких пізніше пустилися у танок не лише артисти, а й всі бажаючі хмельничани.

І вже зовсім наостанок, для найвитриваліших та найактивніших почалася електронна вечірка, ритм в якій своїми сетами задавав DJ KRITZKI.

А у неділю на хмельничан, які прийшли у парк Молодіжний, чекало частування пирогами з вишнею, а також вулична імпреза хорової музики «На Купала пісень заспіваймо»  та купальська вечірка з DJ Zoin та DJ Flash.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS