Новини
Інфраструктура

Дахи в Хмельницькому ремонтують фіброшифером

Фіброшифер для ремонту покрівель почали використовувати у Хмельницькому. Це новий матеріал, з яким до цього комунальники справи не мали, йдеться у сюжеті МТРК “Місто”.

Першими фіброшифер випробовують працівники УМК “Центральна” – вони лагодять дах багатоповерхівки у провулку Маяковського, 7. Шифер тут віджив своє, адже служив понад півстоліття. 

“Замість азбестоволокна використовується синтетична фібра, яка значно підвищує міцність. Квадратний метр витримує навантаження 300 кілограмів. Ніякий град не страшний”, – розповідає директор УМК “Центральна” Олександр Телішевський.

Фіброшифер виготовлений із цементу та синтетичної фібри. Він екологічно чистий, міцний, еластичний, витримує град і навіть удари молотком. Виробник дає на фіброшифер 40 років гарантії.

Виробник – івано-франківське підприємство – дає гарантію 40 років на цей матеріал. Але термін його експлуатації може бути набагато більший.

“Важливе питання це ціна, однозначно це суттєво дешевший матеріал, стійкий, не шумить і не нагрівається”, – каже представник виробника Андрій Банашко.

Один листок такого шиферу коштує 190 гривень, виходить 118 грн за метр квадратний, тоді як найдешевший металопрофіль – 160 грн. Матеріал дешевший і довговічний.

На ремонт даху цього будинку використають близько 180 листків фіброшиферу. Мешканці будинку вже розрахувалися з  управляючою муніципальною компанією у вигляді щомісячної плати. Зараз УМК “Центральна” обслуговує 168 будинків, половина має шиферні дахи. Цього року новим матеріалом перекриють 2 тис. кв м покрівель на 10 будинках. Старий шифер не використовуватимуть зовсім.

Детальніше – у сюжеті:

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS