Новини
Інфраструктура

Хмельницькі зливові мережі прочищатиме київське підприємство

В обласному центрі вже найближчим часом планують прочистити до трьох кілометрів зливових мереж у найнедоступніших місцях. Роботи виконуватиме київське підприємство, яке має представництво на Хмельниччині. Вартість прочищення – близько 700 тисяч гривень. Про це повідомив Микола Ваврищук, в.о. директора КП «БРЕД».

За словами Миколи Ваврищука, нині в Україні є всього декілька десятків підприємств, які мають необхідне потужне обладнання для прочищення мереж та відповідну ліцензію. Така апаратура, що вартує понад 10 мільйонів гривень, дозволяє промивати мережі водою під високим тиском. А також – спеціальні «груші», які тимчасово блокують труби, аби вода не текла під час очищення. У наявності і кущорізи для розрізання коріння дерев.

«У нас багато мереж, які збудовані 30-50 років тому, і до 2015 року їх практично взагалі не чистили. Тому ми часто стикаємося з тим, що там дуже багато коріння дерев. Обладнання передбачає і спеціальні відеокамери, які заїжджають туди і контролюють результат роботи», – розповів Микола Ваврищук.

Найпроблемніші ділянки, які планують прочистити, розташовані на вулицях  Пересипкіна, Кошового, Плоскій, та частково – на вул. Курчатова та Купріна. Окрім коріння дерев, зливові мережі забиті й побутовим сміттям. А от піском – значно менше, ніж у попередні роки.  Комунальники пояснюють це тим, що на багатьох вулицях Хмельницького, особливо у центрі, відмовилися від посипання асфальту піщано-соляною сумішшю взимку. У цей період використовували сіль. Як результат – вдалося майже вдвічі зменшити засмічення зливових криниць.

Комунальне підприємство  «БРЕД» чистить зливові мережі і своїми силами. Але лише там, де засмічення не надто сильне. Також місцеві комунальники очистили близько 1000 хмельницьких колодязів. До кінця року планують ще 500.

Всього у Хмельницькому  близько 50 кілометрів зливових мереж. У планах міської ради на наступний рік– придбання обладнання для прочищення, за умови якщо будуть гроші у міському бюджеті. Обладнання знадобиться не лише КП «БРЕД», а й підприємству «Хмельницькводоканал». 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS