Новини
Освіта

28 років будують нову школу на Хмельниччині: чому так довго і коли завершать

На Полонщині у с.Новолабунь триває будівництво нового приміщення загальноосвітньої школи. Роботи розпочалися ще у 1991 році, повідомляють в облдержадміністрації.

“Школа ця є одним із довгобудів, на які тривалий час в області не вистачало коштів. Розпочате воно було ще в 1991 році, тоді були зведені стіни будівлі, однак через брак фінансування не було зроблено дах. На довгий час будівництво завмерло, а тому, коли декілька років тому було прийнято рішення про його відновлення, зведена будівля вже почала частково руйнуватися, а в одному крилі відбулося руйнування бетонних плит перекриття”, – розповіли в ОДА.

Коригування проектно-кошторисної документації здійснили у 2016 році, і будівництво об’єкта “Школа на 274 учня і сільського клубу на 400 відвідувачів, с.Новолабунь Полонського району – І черга будівництва” отримало фінансування з державного фонду регіонального розвитку. Фінансування з ДФРР здійснювалося у 2016-2019 роках.

На сьогодні роботи вийшли на завершальну стадію. Зараз будівельники працюють над виконанням внутрішніх робіт у приміщенні школи, а також над приміщенням котельні та додаткового вуличного туалету. Проведено облаштування усіх необхідних підведень інженерних мереж, невдовзі розпочнуться роботи з благоустрою прилеглої території.

Втім, виникла нова проблема: через те, що коригування проектно-кошторисної документації проведено ще 4 роки тому, у ньому не враховано здорожчання матеріалів та окремих видів робіт, зростання рівня мінімальної заробітної плати. А тому після завершення усіх будівельних робіт коштів на закупівлю обладнання та меблів для школи в повному обсязі не вистачить. Додатковий дефіцит коштів спричинено також недофінансуванням у 2018 році суми у розмірі 5 млн. грн., що мали надійти з спецфонду.

Посадовці обговорили можливі шляхи її розв’язання. Зокрема, вони дійшли згоди, що навчальний процес в новому приміщенні має розпочатися вже з початком 2020 року, адже після виконання внутрішніх робіт школа має обов’язково опалюватися, а зимове утримання двох приміщень – нового та діючого зараз – стане додатковим тягарем для місцевого бюджету. Саме тому до початку наступного року потрібно виконати той мінімальний обсяг робіт, що дозволить учням навчатися уже в новозбудованій школі.

Всього з ДФРР на будівництво спрямовано коштів у сумі 39957,560 тис.грн., освоєно – 25058,594 тис. гривень. Обов’язковою умовою отримання коштів з ДФРР є співфінансування з місцевого бюджету, тому у зазначений період з цього джерела спрямовано 4446,923 тис.грн., освоєно – 3439,768 тис. гривень.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS