Новини
Суспільство

Як українцям не потрапити до пастки «руського міра»

Україна вкотре стоїть на краю сповзання у безодню «руського міра»: проросійські сили вже готові взяти реванш і майже не приховують цього. Про те, як уникнути становлення «руського міра», говорили у Красилові представники політичної партії «Європейська Солідарність».

За словами відеоблогера, переселенця Андрія Луганського, мешканці Донбасу в 2014 році відчували те саме, що й сьогодні відбувається по всій Україні. Відчуття гнітючої невідомості і розуміння, що нічого хорошого не станеться. З різницею у тому, що сьогодні, у 2019 році, ми це усвідомлюємо і знаємо, що робити, щоб не допустити реваншу.

«Я ніколи не збирався ставати кандидатом у народні депутати чи блогером. Я жив спокійно у Луганську і не збирався нікуди переїжджати. Але був вимушений це зробити з приходом «руського міра». Нас таких в Україні близько двох мільйонів – людей, які втратили своє житло і вимушені починати життя заново. Але нам далі нема куди тікати. Ми стоятимемо тут до кінця. Реванш не пройде», – переконаний Андрій Луганський.

Як він зауважує, це неправильно, що фронт у нас на Донбасі, а важливі події проросійського реваншу відбуваються у Києві. Відтак ті, кому небайдуже майбутнє України як європейської держави, об’єдналися.

«У «Європейській Солідарності» – люди нові у політиці, які не збиралися нею займатися. Тут і військові, але це не партія війни, це партія перемоги. Я це знаю на власному досвіді, і моя сім’я знає, і ви знаєте, що руський мір не несе нічого хорошого”, – додав Луганський.

Ветеран збройного конфлікту на Донбасі, блогер та член команди «Європейської Солідарності» Олексій Петров вважає, що стати проти «руського міра» може кожен українець, який піде на вибори і зробить правильний вибір, забувши про приказку «моя хата скраю».

«Я все своє життя прожив у місті Мелітополь Запорізької області. Бізнес, зручне крісло. А потім – війна. І треба було приймати рішення: залишатися на дивані і робити вигляд, що це не твоя війна, а ти – не військовий, або ж щось робити. Іще два місяці тому я не думав, що мені доведеться іти в політику. А після президентських виборів побачив, що та червона лінія окопів плавно наближається усе ближче і скоро проходитиме через Верховну Раду. Там стріляти не будуть, сидітимуть у костюмах і натискатимуть на кнопочки. І тоді «руський мір» остаточно прийде в Україну», сказав Олексій Петров.

І додав: не секрет, що Росії не потрібен Донбас, не потрібен Крим, а потрібна вся Україна, всі області. І потрібен весь світ.

«Росії потрібна покірлива Україна, яка стоїть на колінах. Ми так і жили. Згадуємо 2012-й рік: ми добре себе поводимося – отримуємо газ. А в 2014-му ми сказали «ні», і Росія взялась за зброю. У нас не було нічого. Вони думали, що прийдуть і візьмуть нас. Але український народ прорахувати неможливо. Чоловіки взялись за зброю, жінки почали допомагати, бабусі почали в’язати теплі шкарпетки на фронт. Зараз Росія вирішує взяти нас з тилу. Жодна армія не витримає удару в спину, це аксіома. І цей удар в спину збираються нанести через Верховну Раду. Тому ми вирішили це зупинити. Чи вийде – я не знаю, як ми не знали у 2014 році”, сказав Олексій Петров.

І наголосив: хтось думає, що «руський мір» приходить тільки до українців, але це не так. Під обстрілами в Маріуполі загинули люди. Як виявилось, близько половини з них були прихильниками «руського міра», тож він прийшов і до них.

«Ми повинні піти на виборчі дільниці і проголосувати. Для цього також і армія стоїть: щоб ви могли зробити вибір. Від цієї галочки залежить майбутнє країни, вашого міста, ваше. Єдине, що я вас попрошу – проголосуйте за Україну», звернувся Олексій Петров не лише до подолян, а до всіх українців.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS