Новини
Суспільство

Судовий позов, голосування без паспорта та інші порушення: як почалися вибори на Хмельниччині

Ввечері 20 липня до Хмельницького окружного адміністративного суду із позовом звернувся кандидат у народні депутати України у виборчому окрузі №187 Микола Стефанчук. У позові просив визнати протиправними дії хмельницького міського голови Олександра Симчишина щодо порушення порядку проведення передвиборчої агітації та притягнути його до адміністративної відповідальності. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Олександр Симчишин неодноразово брав участь у агітаційних заходах кандидата у виборчому окрузі №187 Віталія Діденка, прізвище міського голови використовувалось у агітаційній продукції та розміщено на зовнішній рекламі кандидата, а 16 липня 2019 року, в робочий час,  міський голова разом з кандидатом провів агітаційний захід «Молодіжному центрі».

На судове засіданняні сам позивач, ні його представники не з’явилися. Був лише відповідач Олександр Симчишин, який спростував свою участь у агітаційному заході в «Молодіжному клубі» в робочий час. Суд переглянув відеозапис заходу та не виявив агітації з боку відповідача. Ролик же у мережі Facebook на користь кандидата Олександр Симчишин розмістив в обіднью перерву, то ж і в цьому факті суд також не побачив порушення. Оскільки щодо інших фактів, наведених у позовній заяві, належних доказів суд не отримав, то позов Миколи Стефанчука до Олександра Симчишина залишив без задоволення.

Тим часом вибори народних депутатів на Хмельниччині стартували. Спостерігачі ОПОРИ вже зафіксували перші порушення. 

Бюлетені на дільницю №680003 у Білогір’ї члени комісії принесли в руках. Як пояснили спостерігачам ОПОРИ, бюлетені зберігалися в сейфі у садочку, розташованому щонайменше за 500 м від виборчої дільниці. Тож перед ранковим засіданням члени комісії забрали їх з сейфу і принесли на дільницю. Водночас у частині 13 статті 82 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначається, що виборчі бюлетені зберігаються у приміщенні дільничної виборчої комісії в сейфі (металевій шафі).

У с. Корначівка Ярмолинецького району, на дільниці №681305 (мала дільниця), де голосуватимуть 188 виборців, в наявності лише одна велика і одна маленька скриньки. На цій же дільниці жінці видали бюлетень без паспорта. Виборчиня проголосувала, кинула бюлетень в скриньку і пішла додому

На виборчій дільниці №680096 (середня), що в с. Охрімівці, де мають голосувати 635 виборців, 57 вдома, наявні 3 кабінки, 3 стаціонарних скриньки та 2 переносних, одна з яких поламана і без пломбування.

У с. Куражині на дільниці №680750 (середня), де в списках виборців 533 осіб, 45 голосують вдома, наявні 3 стаціонарних скриньки та 1 переносна.

У Деражні на дільниці №680274 (велика; 1545 виборців) наявні 3 великих скриньки та 2 маленькі.

Дільниця №680297 у с. Літки Деражнянського району розпочала роботу із запізненням приблизно на 15 хвилин.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS