Новини
Екологія

На межі зникнення єдине озеро природного походження на Хмельниччині

Соснові ліси Національного природного парку «Мале Полісся» гинуть, а єдине на Хмельниччині озеро природного походження, пам’ятка природи загальнодержавного значення Святе озеро біля Ізяслава міліє. Про це повідомив перший заступник директора, головний лісничий природного парку Олексій Більовський, йдеться у сюжеті “Поділля-Центр”. 

За останні 5 років рівень води в озері знизився на півтора-два метри. Берегова лінія перемістилася майже на 10 метрів. Як зазначив лісничий, озеро живиться ґрунтовими водами, яких недостатньо для наповнення. У травні-червні цього року продовж безупинних злив рівень води суттєво не піднявся.

“Було незначне підняття рівня води, буквально сантиметрів 15-20. У зв’язку зі зниженням рівня ґрунтових вод ми можемо спостерігати картину – всихання сосни звичайної”, – розповів Олексій Більовський.

Без достатньої кількості води дерева не в змозі протистояти шкідникам. Короїди атакують і з’їдають дерево за деревом. Щороку цих шкідників більшає в 300 разів.

“Ліс вже мертвий, він вже відпрацьований шкідником і шкідник полишив його, пішов на інші дерева”, – зауважив лісничий.

Методів боротьби зі шкідниками є кілька, та всі вони не ефективні. “На жаль, більш дієвих методів ніж рубка, немає”, – додав лісничий.

Документи про рубку уже подали в Мінекології, та відповіді поки не отримали. Загальна площа уражень шкідником у парку “Мале Полісся” становить понад 350 гектарів. У сусідньому Славутському районі – близько 800 гектарів.

Докладніше дивіться у сюжеті:

 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS