Новини
Суспільство

Хмельничанин став шостим на чемпіонаті світу із судномоделювання

У майстерні панує творчий безлад та пахне чимось їдким. Як виявляється згодом – клеєм. Тут протягом багатьох років створюють  моделі кораблів. Очолює гурток при Хмельницькому палаці творчості та юнацтва Юрій Гаркавенко, який нещодавно став шостим серед 250 учасників на Чемпіонаті світу із судномоделювання.

«Шостий – це не круто», – ошелешує він одразу ж та зізнається: судномоделюванням захопився ще у дитинстві, тому що на гуртку не ставили оцінок та не перевіряли щоденника. Нині у Юрія Гаркавенка стільки нагород, що визначити точну їхню кількість він не береться. Серед відзнак і срібло чемпіонату Європи 2005 року. 

Цьоріч на світовій першості із судномоделювання в Угорщині Юрій Гаркавенко брав участь зі моделлю німецького броненосного  крейсера «Шарнхорст». Модель створювалася та вдосконалювалася протягом трьох років. Але і такий термін Юрій Гаркавенко називає не найдовшим. Бо, за його словами, деякі його суперники працювали над моделями протягом майже 20 років. Адже «копійність» – тобто схожість моделі з оригіналом – основний критерій, на який звертають увагу судді змагань. І тут, на думку майстра, йому ще є над чим працювати.

За інший критерій – властивості ходової частини – Юрію Гаркавенку нарахували 96 зі 100 можливих балів.

Крейсер «Шарнхортс»  названий на честь генерала, реформатора прусської армії Герхарда фон Шарнгорста. Бойове судно мало більше 20 гармат та брало участь у численних військових баталіях у морях та океанах. Його модель, створена Юрієм Гаркавенком, завдовжки майже півтора метра та висотою близько 60 сантиметрів.

Судно виготовлено зі склотканини. Запчастини майстер вишукував всією Україною і навіть за кордоном. Процес створення будь-якої моделі вимагає неабиякого терпіння, ось чому гурток Юрія Гаркавенка відвідують лише ті, хто не боїться копіткої роботи. Серед вихованців є не лише хлопці, а й дівчата.

А от водойми для випробування моделей біля Палацу творчості немає. Юрій Гаркавенко каже, колись кораблі тестували у бетонному басейні перед будівлею. Але незабаром цю локацію перетворили на клумбу, засипавши землею. Випробовувати ж моделі на звичайній річці неможливо, оскільки для цього потрібен човен та можливість заряджати акумулятори. 

 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS