Новини
Інфраструктура

Хмельницькі МАФи: за і проти

Обмеження щодо встановлення нових малих архітектурних форму у Хмельницькому діяло від 2012 року. За словами директора департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександра Чорнієвича, тодішня міська рада прийняла таке рішення, оскільки кількість МАФів невпинно зростала. Нині у Хмельницькому їх налічується понад 1000.

Верховний суд України визнав законною вимогу Антимонопольного комітету скасувати заборону Хмельницької міської  ради на спорудження нових МАФів в обласному центрі. Судові тяжби тривали декілька років, оскільки рішення Господарського суду на користь антимонопольників скасував місцевий Апеляційний суд. Тепер же Феміда остаточно стала на бік Антимонопольного комітету.

«Таким своїм рішенням Хмельницька міська рада надала перевагу тим суб’єктам господарювання, які вже встановили малі архітектурні форми, – пояснює Олег Федорчук, голова територіального відділення Антимонопольного комітету України. – Ті ж підприємці, які мають намір, законні підстави та можливості встановити такі конструкції, не можуть цього зробити. Таким чином звужується доступ на ринок нових суб’єктів, присутність яких є запорукою конкуренції, покращення обслуговування, зменшення цін».

Після рішення суду вищої інстанції мораторій на встановлення нових МАФів має бути скасований. Якщо цього не відбудеться, виконавча служба може стягувати з органу місцевого самоврядування штраф. Щоправда, погоджувати встановлення нових кіосків все одно будуть у міській раді.

«Ми поки чекаємо на офіційне рішення Верховного суду, щоб побачити формулювання.  Разом з тим, рішення суду без рішень міської ради все одно виконуватися не може, тому що будь-яке встановлення нових тимчасових споруд має бути погоджене  на сесії міської ради», – зазначив Олександр Чорнієвич.

Окрім того, рішення суду не скасовує вимог міської ради до естетичного вигляду МАФів та дотримання підприємцями містобудівних умов.

Тим часом у парку ім. М. Чекмана ще кілька місяців тому почали з’являтися нові однотипні кіоски. Це викликало хвилю обурення серед власників старих тамтешніх МАФів. На кожному такому кіоскові з’явилося оголошення з проханням підтримати петицію проти появи у парку нових тимчасових споруд, у зв’язку з тим, що для їхнього зведення знищуватимуть зелені насадження. Зокрема, і на території дитячих майданчиків.

«Переважна більшість тих лотів буде розміщена на місці нинішніх. І люди, які багато років працюють у цих діючих кіосках і отримали ці місця раніше, нинішнього конкурсу бояться, оскільки, вочевидь, платитимуть значно більші суми, ніж зараз. Бо основний критерій для перемоги – запропонована максимальна ціна за місце. Щодо нових кіосків, то кущі, які росли на тому місці, ніхто не зрубував, їх просто пересадили», – прокоментував ситуацію у парку ім. М. Чекмана начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

Перший конкурс серед підприємців за місця у парку вже відбувся. Але, як вважає Василь Новачок, не зовсім успішно, оскільки в результаті визначили лише чотирьох переможців. У всіх же інших виявили помилки у документації. В управлінні житлово-комунального господарства прогнозують: у майбутньому переможцями конкурсу зможуть стати переважно ті, хто нині торгує у парку. Мінімальна плата, з якої стартує ціна за «місце під сонцем», – 1800 гривень на місяць за один лот.

Понад 20 нових кіосків, які з’являться у парку ім. М. Чекмана, мають бути однотипними та відповідати єдиному, розробленому львівською архітектурною організацією, архетипу.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS