Новини
Культура

Парадні та впізнавані: у Хмельницькому відкрилася виставка парадного портрету

Мистецький проект-дослідження українських художників «Парадний Портрет» презентували у Хмельницькому обласному художньому музеї у четвер, 8 серпня.

Поціновувачам сучасного українського мистецтва показали 22 унікальних погляди на особистості, варті парадного портрету. Сам мистецько-дослідницький проект приурочений до 28-ї річниці Незалежності України. Серед героїв живописних робіт презентованої експозиції можна зустріти як відомих політиків, вчених, зірок естради, так і звичайних людей, вартих парадного портрету.

За словами куратора виставки, художника Єгора Анцигіна, митці за час роботи у проекті намагаються визначитись, чи існує сьогодні поняття парадного портрету і чи потрібен він взагалі, враховуючі сучасні медіа: фотографія,соціальні мережі та інтернет-комунікація давно витісняють класичне мистецьке уявлення про портрет. Адже першочерговим призначенням парадного портрету було підкреслення величі, відомості, багатства та статусу героя картини. Сьогодні поняття «парадності» досить суперечливе й розмите, як і класової різниці. Саме тому слоган проекту звучить, як «ПП контемпорарі», від слова «сontemporary» – сучасність, як актуальне переосмислення ролі парадного зображення в теперішньому часі.

Герої творів, наголошує куратор, зображуються художниками в авторській трактовці з особливостями й деталями характерними для кожної «зірки», її відомим рисами.

В експозиції можна «знайти» Віктора Януковича, Володимира Зеленського, Леоніда Кравчука, Леоніда Черновецького, Володимира Кличка. Крім політиків, поціновувачі знаменитостей світу музики зможуть побачити Ірену Карпу, гурт «Хамерман Знищує Віруси», Олега Скрипку, Вєрку Сердючку. Величність науковців та діячів культури представляють портрети Ліни Костенко, Івана Драча, Миколи Амосова, Сергія Кримського.

21 український митець, в тому числі, подолянин Олександр Антонюк, презентують ексклюзивний погляд на вартість та цінність людей та портретів, слави та її наслідників та впливу часу на ці категорії.

Ознайомитись з проектом та особистими позиціями кожного з представлених митців можна скориставшись інтерактивною відео-системою. Хмельничани та гості міста можуть відвідати виставку до 3 вересня.

 

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS