Новини
Екологія

Найбільшу відпочинкову зону на Хмельниччині перетворюють на смітник

Бакота, що на Кам’янеччині, – популярне місце серед туристів. Аби помилуватися вражаючими ландшафтами, сюди приїздять тисячі людей. Бакотські схили омиває річка Дністер. Водойма є однією з найбільших в Україні. Місцеві мешканці бідкаються, що скелясті береги з кожним роком стають дедалі більше засміченими. Люди скидають сміття – вітер розносить його, а дощ змиває в річку, розповідають селяни. І додають: проблема в тому, що, якщо так буде й далі, то скоро вся ця краса просто зникне.

Скло, пластик та пакети – залишають відходи посеред природи як туристи, так і місцеві. Екологи стверджують, що такі стихійні смітники завдають довкіллю неабиякої шкоди, а ті, хто смітять, мають бути покарані.

Прикро те, що такі смітники купами насипають не у звичайному полі, а на території природного заповідника «Подільські Товтри». Слідкувати за чистотою в таких значущих місцях повинні спеціальні комісії, створені органами місцевого самоврядування.

«В 2018 році обласною державною адміністрацією було розроблено, а обласною радою затверджено програму поводження з відходами в області. Ця програма була рекомендована органам місцевого самоврядування. Громада, яка проживає на тій чи іншій території, має вимагати в свого керівництва, щоб воно, у відповідності до законів України «Про благоустрій» та «Про відходи», забезпечувало розподільче збирання, ємності, укладання договорів на вивезення твердих побутових відходів», – коментує директор Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА Руслан Якубаш.

В Хмельницькій області запропонованими правилами майже не користуються. Об’єднані громади переймаються культурними заходами, облаштуванням територій, а от сміттєві проблеми відкладають наостанок. Забруднений грунт, вода та атмосфера – все це справи людських рук. Викинута пляшки чи пакет перегнивають десятки, а то й сотні років, отруюючи все живе…

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS