Новини
Події

У Хмельницькому вчать “бачити серцем”

Протягом двох днів, 21 та 22 серпня, у Хмельницькому обласному художньому музеї проходить інформаційно-просвітницький тренінг в рамках проекту «Бачити серцем».

Платформа ініційована обласною громадською організацією «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів».

Соціальний проект, підтриманий Українським культурним фондом, націлений на зміну ставлення громади до комунікації  з інклюзією, включає в себе низку мистецько-просвітницьких заходів.

Працівникам культурних установ області у перший день тренінгу були представлені одразу декілька дієвих практик та методик по презентації членам громади, які мають інвалідність по зору, як пізнавати візуальне мистецтво.

Голова ГО «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» Валентина Позняк, яка сама має інвалідність по зору, зазначила, що проект після презентації у Житомирі вже встиг побувати у Полтаві. Наступною зупинкою після Хмельницького стане Луцьк.

Для запозичення потрібного досвіду, натхненники проекту «Бачити серцем» представили тренінг з аудіодискрипції, співочий опис живописних робіт Члена Національної спілки художників України, лауреата премії Лесі Українки, народного художника України Юрія Камишного. До нашого міста завітав і сам митець.

«Мовою поезії та музики ми пробуємо малювати уявну картину в душі і серці незрячих людей. Навчитися бачити душею – це головне», – пояснив художник.

Куратор проекту Інна Величко зауважує:

«Навчити «зрячих» не боятися, не співчувати, а працювати з «незрячою» аудиторією – одне із завдань проекту, своєрідна інтелектуальна культурна продукція, яку отримає «здорове» суспільство від інклюзивної меншості.»

Окремою приємністю для часників семінару стали вокально-інструментальні виступи гостей з Житомира. Наживо та під аутентичний акомпанемент бандури у музейних залах звучали знані українські народні пісні, які дійсно «озвучували» й надавали форму презентованим живописним роботам.

22 серпня житомирчан прийматимуть музеї Хмельницького, в яких проведуть екскурсійне обслуговування, враховуючи зауваженнями й практики, націлені на дійсно «зряче» пізнання.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS