Новини
Суспільство

Новенькі позашляховики отримали 13 сільських амбулаторій Хмельниччини

Новий службовий транспорт відтепер буде у тергромадах Деражнянського, Шепетівського, Красилівського, Волочиського, Кам’янець-Подільського та Славутського району. Саме Славутській ОТГ дісталося найбільше транспорту – 4 автівки. Вартість одного автомобіля – 574 500 гривень. Більшу частину коштів виділив державний бюджет. Близько 12% профінансували тергромади.

«Renault Duster» – повнопривідний позашляховик. Він має дизельний двигун та вважається досить економним. Випробував новий автомобіль головний лікар Красилівського центру  первинної медико-санітарної допомоги Олег Ватажук. Медик вважає – ця автівка добре пристосована для сільських доріг та значно комфортабельніша, ніж УАЗ, на якому раніше їздили лікарі тергромади:

«Цим позашляховиком можна їхати і ґрунтовою дорогою. Салон комфортабельний, з кондиціонером. Якщо сімейний лікар, до прикладу, виявить у пацієнта вдома  гіпертонічний криз, то після зняття гострого стану він може довезти хворого на цьому автомобілі до лікарні. Але здебільшого у важких ситуаціях на виклики має приїздити швидка допомога».

Автівки мають гарантійний термін 5 років або пробіг 100 тисяч кілометрів. Очікується, що лікарі з водійськими правами кермуватимуть автівкою самостійно, а у штаті центрів первинної медико-санітарної допомоги посада водія тоді не передбачатиметься. Утримуватися позашляховики будуть за кошти тергромади.

Всього на Хмельниччині нараховується понад півтори сотні сільських амбулаторій. До кінця року транспортом планують забезпечити половину з них. Амбулаторії-щасливчиків обирали фахівці МОЗ  та міністерства регіонального розвитку. Превагу, за словами заступниці голови Хмельницької ОДА Світлани Павлишиної, віддали тим амбулаторіям, де за рахунок бюджету тергромади зробили ремонт, забезпечили доступ для маломобільних громадян та придбали необхідне медичне обладнання.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS