Новини
Культура

У Хмельницькому показали острів Хортиця крізь об’єктив

«Стежками Хортиці» – виставка, яка стала підсумком всеукраїнського фестивалю фотографії #UkrainianPhotoCamp. Чотири роки тому його заснувала київська фотомистикня Віра Узніченко. Зробила це, аби показати очима фотографів знакові для України місця. Фестиваль уже проходив у заповіднику Асканія-Нова, у природному парку Бузький Гард, торік – «отаборився» у Хортиці.

На перший погляд на фото – фестиваль козацтва, адже на світлинах здебільшого показані саме козаки, зброя, коні, бої, автентичні будівлі, старовинні церкви, портрети та пейзажі. Кожен фотограф, кажуть ідейні натхненники фесту, фіксував те, що йому більше до душі. Тому Хортиця постає перед глядачем у всьому своєму розмаїтті – світлини виконані не лише в різних жанрах, а й в різних техніках.

За основною роботою Віра Узніченко свого часу чимало поїздила різними регіонами країни. І побачила чимало місць, про які мало хто знає, але вони дуже цікаві. Тому й поставила собі на меті познайомити з цими місцинами не лише іноземців, а й українців, аби вони пишалися тим, що мають.

Учасниками минулорічного фестивалю на Хортиці стали майже 90 фотографів. А загалом за чотири роки фестиваль об’єднав понад 200 фотомайстрів. В експозицію, представлену у Хмельницькому, увійшло понад півсотні світлин 35 авторів з п’яти регіонів України. Проте підбірка фото, показана у виставковій залі музею-студії фотомистецтва, не повна, бо на всі світлини просто не вистачило місця. До слова, Хмельницький – перше місто, де показують результати минулорічного фестивалю.  Серед авторів відібраних світлин – двоє хмельничан: Сергій Аніськов та Олена Лаптєва.

Виставка діятиме у Хмельницькому до 2 вересня. Потім її повезуть в Одесу та Київ. А завершиться мандрівка експозиції знову на Хмельниччині – у Кам’янці-Подільському, адже саме там восени відбудеться наступний фестиваль #UkrainianPhotoCamp.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS