Новини
Події

У Хмельницькому розкрили секрети місцевого супергероя Хмельмена

Він завжди вдягнений у синій костюм, шапку з хутром, а у руках тримає булаву. Він з’являється у різних куточках міста протягом літа, а про свої подорожі розповідає у Фейсбук. Не любить, коли кажуть й пишуть «Хмельницьк» та порушують правила дорожнього руху. Натомість любить каву та дух міста. Більше про Хмельмена та книгу коміксів «Таємниці Хмельвіля» розповіли автори ідеї.

Ще до матеріалізації супергероя, у КП «Агенції розвитку Хмельницького» задумали втілити проект популяризації Хмельницького. Спочатку – у вигляді абетки або путівника. Такий формат існував до того, як в агенції не дізналися: Проскурів – місце народження Джека Лейбовиця, співавтора коміксів про Супермена та Бетмена.

«У той момент – клац – і ти розумієш, що вже не хочеш ніякої абетки. А до дедлайну подачі проекту залишається 4 дні, він вже написаний. І ми за ті 4 дні переробили цей проект під книгу-комікс з Хмельменом, яку назвали «Таємниця «Хмельвіля», розповідає директорка Агенції сталого розвитку Леся Герасимчук.

Хмельмен, за словами Лесі Герасимчук, – це уособлення духу хмельничан, він пам’ятає всі тутешні події та має риси від Богдана Хмельницького і Супергероя. Всі кошти для реалізації проекту – 300 тисяч гривень – взяв на себе «Український культурний фонд». Автори текстів – Ольга Саліпа, Борис Савчук (він же переклав тексти англійською) та Сергій Єсюнін (краєзнавець). Ілюстраторкою стала Неля Швець. Єдиної сюжетної лінії у коміксах немає. Всі історії поєднані постаттю Хмельмена, який з’являється на знакових місцевих локаціях. Хоча спочатку цей персонаж мав бути лише літературним.

«Коли у нас вже з’явився Хмельмен у місті фізично, непростим завданням було прив’язати цей образ до коміксу, – зізнається Ольга Саліпа. – Не всі автори, які починали з нами, дійшли до фінішу. Цей проект вийшов значно ширшим, ніж планувався від початку. Бо залучив і ЗМІ, і масові заходи, і хмельничан, які знімкували Хмельмена. Сподіваюся, він стане фішкою міста».

Почав контактувати з містянами Хмельмен на Американському пікніку. До того з’являвся лише здалеку – наприклад на даху ТРЦ «Квартал». Особу виконавця ролі Хмельмена автори поки не розсекречують. А от про зміст коміксу розповідають охоче:

«На кожній сторінці оживає нова історія. Це чи якась цікава локація, або хмельницький гурт, або людина, пов’язана з нашим містом. Загалом книга містить розповіді про 70 об’єктів», – каже Леся Герасимчук.

Книга «Таємниці Хмельвіля» надрукована накладом 500 примірників україномовного варіанту та ще 300 англійською. Видання не для продажу, ознайомитися з ним можна буде у хмельницьких бібліотеках.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS