Новини
Суспільство

У Кам’янці обговорили нові назви вулиць

27 серпня на засіданні топонімічної комісії було розглянуте питання стосовно надання окремим вулицям міста імен Праведників світу. Таке звернення надійшло до міської ради від Хмельницької обласної державної адміністрації і пов’язане зі всеукраїнським проектом вшанування людей, які під час Голокосту врятували євреїв від знищення нацистами. Комісія вирішила з’ясувати наявність у місті мешканців, які мають таке звання.

Праведник народів світу – офіційне звання, надане людині, яка ризикувала власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту. Звання присуджує Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» (Єрусалим, Ізраїль). За останніми даними, станом на 1 січня 2018 року звання Праведник народів світу отримали 2 619 українців. Першою серед них була Марія Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт Осіпову.

Крім того, обговорили на засіданні ще одну назву, яку, можливо, колись носитиме одна з вулиць Кам’янця. Це – ім’я Героя України Левка Лук’яненка. Пов’язана така потреба із постановою Верховної Ради про увічнення пам’яті Борця за незалежність України в назвах вулиць, площ та скверів, навчальних та культурних закладів.

Розглянула комісія і звернення декількох жителів вул.Проектна-1, які проти перейменування своєї вулиці іменем Миколи Тарнавського. Члени комісії вирішили підготувати мешканцям відповідь із роз’ясненням необхідності заміни назви вулиці та проханням надати власні пропозиції.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS